Persberichten

AA
Milieucommissie Europees Parlement wil einde aan plastic zakjes

De milieucommissie van het Europees Parlement wil plastic wegwerpzakjes uitbannen. Op initiatief van Groene Europarlementslid Margrete Auken komt er een einde aan het gratis weggeven van tassen in de supermarkt en een verplichting om binnen vijf jaar ons gebruik van plastic tasjes met tachtig procent terug te dringen.

Bart Staes, Europarlementslid Groen: “Gemiddeld gebruikt elke Europeaan 200 plastic tasjes in een jaar. Veel van deze wegwerptasjes belanden in de plastic soep die op zee ronddrijft. Elk jaar sterven miljoenen zeedieren vanwege plastic in hun maag. Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk Europees aangepakt.”

Plastic zakjes worden vaak slechts één keer gebruikt terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Plastic zakjes die in het water belanden, worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn. Bart Staes: “Meer dan negentig procent van de vogels rond de Noordzee heeft plastic in hun maag en onlangs bleek er meer plastic dan vis in de Donau te zitten. Daar kunnen en moeten we een einde aan maken.”

EU-landen kunnen tot op heden geen nationaal verbod op plastic tassen instellen omdat dit in strijd zou zijn met Europese interne marktregels. Absurd, aldus Staes: “Landen worden gekort op hun beleidsruimte om de plastic soep te kunnen verminderen. Italië kreeg bijna een rechtszaak aan hun broek omdat zij een nationaal verbod op plastic tassen hebben ingesteld. Deze rare kronkel in Europese wetgeving wordt nu aangepast, zodat landen ervoor kunnen kiezen om milieu boven markt te zetten.”

Het voltallige Europarlement stemt in april over de richtlijn, daarna moet er overeenstemming met de Raad van Europese ministers worden gevonden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?