Persberichten

AA
Lobbying in Europa blijft onvoldoende transparant

De regels die het Europees parlement vandaag goedkeurde om het transparantie register voor lobbyisten te verbeteren, blijft helaas ondermaats. Dat stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Er is sprake van een lichte verbetering, maar al met al blijven teveel Europese politici het probleem rond lobbying minimaliseren.”

Staes: “Europese burgers hebben het recht te weten wie op welke manier het wetgevende proces beïnvloeden. De invoering van het transparantieregister voor het EP en de Europese Commissie in 2011 was een belangrijke stap, maar enkele achterpoortjes bleven al die tijd bestaan. Tot dusver heeft 75% van de lobbyisten zich geregistreerd, maar de belangrijkste spelers, zoals bijvoorbeeld de financiële sector, zijn nog steeds niet geregistreerd, terwijl ze en flinke invloed hebben gehad op afzwakking van de Europese regelgeving voor de financiële wereld. Dat werd eind vorige week nog geïllustreerd door de studie van CEO en Alter-EU.”

Staes: “Terwijl de Groene fractie er in slaagde om enkele verbeteringen aan te brengen in de vandaag aangenomen tekst, blijft het transparantie register als geheel ondermaats. Dit is vooral het geval voor juridische consultants of advocatenkantoren die verborgen blijven als lobbyist onder het mom van de confidentialiteit van hun klanten. Ik wil er op wijzen dat Amerikaanse advocatenfirma’s massaal in Brussel zijn neergestreken om voor hun multinationale klanten te lobbyen inzake de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag (TTIP) tussen de EU en de VS, waarover eurocommissaris Karel De Gucht momenteel onderhandelt.” De Gucht verklaarde onlangs in een verkiezingsdebat met Staes dat hij “nooit lobbyisten spreekt”. "Een lichtjes bespottelijke uitspraak,” meent Staes.

Staes: "De Europese Groenen hebben in de bevoegde commissie gepleit voor een verplicht register, inclusief voor de Europese Commissie en de Europese Raad, het zwarte gat inzake transparantie. De vandaag gewijzigde regels bevatten wel een verzoek aan de Europese Commissie om voor 2016 een wettelijk voorstel te presenteren voor zo’n verplicht transparantie register. Maar zo lang de Europese Raad zich buiten dit register blijft plaatsen, zal veel van de gebrekkige transparantie van het Brusselse gelobby-circuit blijven bestaan. Nationale overheden moeten ophouden om hun financiële sector en bedrijfslobbies te beschermen, ten koste van het algemene belang en Europese burgers.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?