Persberichten

AA
Lobby voedselindustrie bijt in het stof

Een ruime meerderheid van het voltallige Europees Parlement heeft vandaag een voorstel weggestemd van de Europese Commissie omtrent het wel of niet toestaan van bepaalde reclame over de gezondheid van voedselproducten. "Dit is een zeer goede zaak, want dit voorstel zou in de praktijk misleidende informatie toestaan en zo voor grote verwarring bij consumenten zorgen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "Met dit voorstel wilde de Europese Commissie producenten de ruimte laten om gezondheidsclaims over gereduceerde percentages - vaak amper 15% minder - van potentieel ongezonde bestanddelen als verzadigde vetten, zout en suikers, op hun verpakkingen te laten staan. Niet voor niets riep ook de Europese consumentenorganisatie BEUC op om dit voorstel te verwerpen, omdat producenten dergelijke informatie als promotiemiddel zouden inzetten. Een product dat veel teveel zout bevat, daar vervolgens 10 % minder zout in stoppen, maakt dat product immers nog niet tot een gezond product."

Staes: "Het voorstel van de Europese Commissie zou juist voor meer verwarring zorgen. Bijvoorbeeld: Als een bepaald product eerst veel teveel zout bevat, en een volgende versie van dat datzelfde product iets minder, zou de producent dit product aan mogen prijzen als 'gezonder'. Het is duidelijk dat zo'n claim onterecht zou zijn, omdat het zoutpercentage dan eigenlijk nog altijd te hoog is. Zo'n gang van zaken zou ook volledig indruisen tegen de geest van het geven van gezondheidsadviezen via voedselverpakkingen of reclame. De Europese Commissie moet nu terug naar de tekentafel om een nieuw voorstel te maken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?