Persberichten

AA
Kleurmarkering moet dioxinebesmetting diervoeder voorkomen

De Groene fractie in het Europees parlement wil dat de Europese Commissie nu praktische maatregelen neemt tegen de vervuiling van veevoer met industriële vetten. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "Heel concreet pleit ik voor een kleurmarkeringssysteem voor industriële vetten. Daarmee kunnen dioxineschandalen, zoals onlangs weer in Duitsland, voorkomen worden."

Net als tien jaar geleden toen onnauwkeurig gebruik van of gesjoemel met vetten en diervoeders, een groot aantal landbouwers en consumenten trof, is dat nu weer het geval in Duitsland. "Een onnodige herhaling van feiten, waaruit blijkt dat Europese autoriteiten te weinig hebben geleerd van de vorige dioxinecrisis," oordeelt Staes: "Kruiscontaminatie bij de verwerking van organische afvalstoffen, zoals vetten, in de diervoederindustrie is lastig te voorkomen, zolang bepaalde productielijnen niet goed gescheiden zijn. Maar door een kleurstof aan industriële vetten toe te voegen zijn ze gemakkelijk te herkennen. Dat voorkomt dat deze vetten opzettelijk of per ongeluk aan diervoeding worden toegevoegd. Zo minimaliseer je de kans dat technisch vet dat dioxine kan bevatten in de voedselketen terecht komt."

De Europese Commissie zei in een reactie het kleurmarkeringssysteem momenteel te onderzoeken. Volgens Staes is dit systeem echter allang bekend. In de onderhandelingen over Europese maatregelen na de dioxinecrisis in België in 1999, drong ondermeer de Groene fractie in het Europees Parlement al aan op deze kleurmarkering. Bij diesel wordt kleurmarkeringssysteem al gebruikt, in de zogenaamde rode diesel voor landbouwvoertuigen. Deze is duidelijk herkenbaar als diesel waar minder accijns op wordt geheven.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?