Persberichten

AA
Klap in het gezicht van Europese consumenten: onderhandelingen over 'novel foods' mislukken

De Europese instellingen bereikten geen akkoord over de herziening van een richtlijn over 'nieuwe voeding', zoals vleesproducten afkomstig van gekloonde dieren of hun nakomelingen. De onderhandelingen tussen Europese Commissie, Parlement en Raad onder leiding van het Hongaars voorzitterschap, eindigden vandaag in de vroege uurtjes zonder enig resultaat. "Beter geen akkoord dan een slecht akkoord," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). "Maar het is wel opvallend en verontrustend dat men de import van kloonvlees wil doordrukken, tegen de uitdrukkelijke wens van het parlement en de publieke opinie in."

De groene fractie in het EP wil dat een importverbod op vlees van gekloonde dieren en hun nakomelingen in Europese wetgeving wordt opgenomen. Een positie die werd overgenomen door een meerderheid in het EP. Tijdens de onderhandelingen afgelopen nacht toonde het EP evenwel bereidheid om tot een compromis te komen en producten van de nakomelingen toe te staan, zij het dat die dan gelabeld worden, opdat consumenten een vrije keuze hebben.

Staes: "De Raad weigerde elk compromis en daarom zijn de onderhandelingen mislukt. Het laatste Eurobarometeronderzoek laat nochtans zien dat er in de EU een overweldigend grote meerderheid van de burgers ernstige bezwaren heeft tegen vleesproducten van gekloonde dieren. Maar net als in het geval van voedsel van genetisch gemanipuleerde gewassen (GGO's), lijken sommige lidstaten en de Europese Commissie de agenda van big business zwaarder te laten wegen dan de soevereine wil van de Europese burgers."

Staes: "Dat de Raad geen beperking wil voor de import van voedsel van nakomelingen van gekloonde dieren is totaal verkeerd. De Raad zegt dat er in dit geval geen problemen zijn met dierenwelzijn - bij de direct gekloonde exemplaren is dat wél aangetoond. Maar zelfs het Europees voedselagentschap EFSA stelt dat de lange termijn gezondheidseffecten nog onvoldoende zijn onderzocht."

"En het zijn nu juist de nakomelingen die gebruikt zullen worden voor de voedselproductie. Afgezien van de ethische bezwaren, gaat het er om dat de EU niet voor een dergelijk op hol geslagen landbouwmodel en voedselproductie moet kiezen. En als het dan om vrije keuze gaat, moet de consument ook écht wat te kiezen hebben. Dat betekent een duidelijke en goed geregelde procedure van labels, maar dat willen de vrijhandel-adepten dan weer niet."

"Het toestaan van de import van voedsel van nakomelingen van gekloonde dieren zonder enige labels, betekent gewoon het licht op groen zetten voor de opbouw van een nieuwe tak van industriële landbouw in Europa. Het zou pure window-dressing betekenen om enerzijds het klonen van dieren te verbieden, maar tegelijk toe te staan dat producten of sperma van hun nakomelingen wel gewoon op de Europese markten worden aangeboden."

Volgens Staes speelde de Europese Commissie een nefaste rol door lidstaten onder druk te zetten en te verwijzen naar een dreigende handelsoorlog met de VS. "Wie of wat bepaalt nu eigenlijk ons voedsel- en landbouwbeleid: Europese burgers en consumenten of de handelsbelangen van de VS? De Commissie moet nu met nieuwe wetgevende voorstellen komen tegen uiterlijk maart 2013. En intussen zal het EP trachten voorstellen over labelling te doen via nieuwe wetgeving over informatie aan consumenten."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?