Persberichten

AA
Invloed burger op Europese agenda vergroot

Het Europees Parlement keurde vandaag de spelregels voor het Europees burgerinitiatief goed. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) vindt dat het EP in de onderhandelingen met de Raad van Ministers veel heeft binnengehaald, maar betreurt het ten zeerste dat ondertekenaars van een burgerinitiatief in de meeste EU-landen hun paspoortnummer moeten vermelden.

Het burgerinitiatief geeft inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid om een voorstel op de Europese politieke agenda te zetten. Wanneer een miljoen handtekeningen verzameld zijn, is de Europese Commissie verplicht het voorstel te behandelen en te beargumenteren waarom zij er al dan niet een officieel wetsvoorstel van maakt. Dit nieuwe democratische instrument komt voort uit het Verdrag van Lissabon en vandaag zijn de precieze spelregels vastgelegd. Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben een compromis bereikt, dat nu door het Parlement officieel bekrachtigd is.

“Vanaf 2012 zijn de deuren in Brussel ook voor burgers iets meer geopend. Het Europees Parlement en met name de groene fractie, wilde het burgerinitiatief zo toegankelijk mogelijk maken”, zegt Staes. “Zo wilde de Europese Commissie dat ondertekenaars uit tenminste negen verschillende EU-landen moesten komen, maar is het Parlement erin geslaagd die drempel naar zeven te verlagen. Organisatoren die voldoende handtekeningen weten te verzamelen mogen hun voorstel bovendien in persoon komen toelichten bij de Europese Commissie en in het Europees Parlement.”

Staes betreurt het evenwel dat het Europarlement niet heeft kunnen voorkomen dat achttien landen burgers verplichten om het nummer van een identiteitsbewijs te vermelden wanneer zij op straat of online een burgerinitiatief ondertekenen. “Dat schrikt mensen af. Sommigen zullen vrezen voor identiteitsfraude. Er zijn ook landen waar niet om het nummer van een paspoort of identiteitskaart zal worden gevraagd. Dat schept rechtsongelijkheid in de EU."

Het zal nu vooral aan de Europese Commissie liggen hoe serieus het de Europese burgers zal nemen bij burgerinitiatieven. Het allereerste burgerinitiatief, in casu de 1,2 miljoen handtekeningen tegen het verbouwen van genetisch gemodificeerde landbouwgewassen in de EU en GGO-voedsel, dat op 9 december werd overhandigd aan Europees Commissaris voor volksgezondheid en consumentenzaken John Dalli, zou dan ook best in behandeling genomen worden eens dit akkoord in het Europees publicatieblad is gepubliceerd, meent Staes: "De Europese groenen zullen er nauwlettend op toezien dat dit ook effectief gebeurt."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?