Persberichten

AA
Het nut van EP-hoorzittingen: opvolger Jeleva is een verademing

Uit de hoorzitting vandaag met kandidaat Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp, Kristalina Georgieva, is gebleken hoe zinvol het is dat het Parlement de kandidaat Commissarissen aan de tand voelt. Daar waar de 'gebuisde' Bulgaarse Jeleva serieus tekort schoot en het Parlement geen genoegen nam met haar kennis en kunde op dit gebied, bleek Georgieva van een heel ander kaliber. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!), één van de criticasters van Jeleva, is wel tevreden over de nieuwe kandidaat.

"Ik moet wat betreft deze kandidaat de Christendemocraten feliciteren," aldus Staes. "Deze kandidaat was helder over haar doelen rond Humanitaire hulp. Zij heeft gelukkig ook oog voor de ecologische context van armoede en onderontwikkeling en ze weet waar ze het over heeft. Bij de Wereldbank had zij speciaal aandacht voor klimaatverandering en die ervaring wil zij nadrukkelijk ook bij deze functie betrekken. Bovendien wil zij seksueel geweld tegen vrouwen in tijden van oorlogen en rampen aanpakken, zoals bekend een uiterst belangrijk gegeven in Congo. Daarnaast was zij transparant in haar antwoorden en ambities. Binnen het team Barosso is dit dus een aansprekende en veelbelovende Commissaris."

De kritiek op Jeleva was stevig tijdens de hoorzitting en met deze kandidaat is duidelijk een ander persoon naar voren geschoven. "Dat is pure winst. Zowel voor de belangen van het Europees bestuur en voor de belangen van mensen die in nood leven", meent Staes. "Het laat zien dat het Parlement, in weliswaar beperkte mate, haar invloed kan doen gelden als het dat zelf wil. Het Parlement wilde een inhoudelijk sterke kandidaat en die heeft het voor wat betreft deze portefeuille gekregen. Het is de juiste vrouw op de juiste plaats. Je ziet nu duidelijk dat de procedure verbetering nodig heeft: goede kandidaten horen gezocht te worden bij de portefeuille."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?