Persberichten

AA
Grote politieke fracties trekken hun staart in in Selmayr-zaak


“Het is helaas een scenario dat we maar al te vaak zien op het Europese politieke toneel: politici van grote politieke families, christendemocraten (EPP), socialisten (S&D) en liberalen (ALDE), die grote praatjes houden als de televisiecamera’s draaien en later, als het op stemmen aankomt, toch iets totaal anders doen; De stemming vandaag over de kwijting van de begroting van de Europese Commissie is hier een schrijnend voorbeeld van”,  reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen) verontwaardigd .

De groene fractie had enkele amendementen ingediend waaronder één dat vraagt om het uitstellen van de kwijting, de goedkeuring van die begroting. De schimmige benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie was één van de redenen.

Staes: “In het plenaire debat waren zowat alle collega’s het erover eens:  “Dit was een schandaal en er moesten serieuze antwoorden op onze vragen komen, inclusief een ernstig vervolgdebat met de Europese Commissie in de parlementaire commissie begrotingscontrole. Zo kwam Guy Verhofstadt in Terzake vertellen dat het parlement de kwijting kan uitstellen of tegenhouden als ultiem machtsmiddel. Welnu, zijn liberale ALDE-collega's stemden vanmiddag voor goedkeuring. Ik ben erg benieuwd wat collega Sophie in ‘t Veld nu nog te zeggen heeft na haar stevige uitspraken over Selmayr van de afgelopen dagen.”

Staes: “Dat de EPP-collega’s dit doen verbaast geenszins gezien het EPP-machtswoord van Juncker – “Als Selmayr gaat, dan ga ik ook”. Maar dat de sociaal-democratische fractie zich vandaag laf onthoudt in de stemming, bevestigt dat hun grote coalitie met de EPP, ondanks vele verklaringen van het tegendeel, nog steeds stand houdt.”

"De Europese Commissie moet echt zijn inspanningen omtrent transparantie en integriteit opschroeven. De procedures voor het benoemen van topambtenaren moet volgens meer open procedures verlopen. Louter beweren dat de vorige benoemingen ook zo verliepen, is weinig geruststellend. Net als de zeer defensieve houding van de Europese Commissie, die zou moeten beseffen dat strenge democratische controle en transparantie in het belang van de EU zelf is. Dit schandaal is nu al een maand aan de gang en had vermeden kunnen worden als men de kandidaat van Juncker meer aan een normale selectieprocedure had onderworpen.”

Morgen houdt de commissie begrotingscontrole een hoorzitting met commissaris Günther Oettinger over Selmayr, waar de antwoorden van de Europese Commissie  worden besproken. Staes: “Behalve dat die antwoorden lacunes vertonen, is de wijze waarop de EPP dit alles in scène zet een democratische controle de naam van een parlement onwaardig. De tachtig pagina’s met antwoorden van de Europese Commissie ontvingen we zondagmorgen, hetgeen bijzonder weinig voorbereidingstijd overlaat. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling.”

“Kleinere politieke fracties krijgen morgen enkele minuten tijd  om vragen stellen en na dik anderhalf uur moet het gedaan zijn. Ons verzoek om Juncker en Selmayr zélf aan de tand te voelen werd door de grote partijen afgewezen. Daarop volgt nog een door de EPP geschreven resolutie en daarmee is de parlementaire controle gedaan.  De gang van zaken bevestigt wat ik vorige week al aanklaagde in de zaak-Selmayr. Er ontstaat een gebrek aan checks and balances, aan tegenmacht voor vooral de EVP die alle machtsposities in de instellingen bezet. Dat ze niet komen huilen als straks bij de verkiezingen meer Europese burgers hun vertrouwen in de EU verloren hebben.”

Achtergrond

Stemming vandaag: Het verworpen Amendement van de Groenen luidt: "...Is concerned by the lack of transparency and a possible breach of Union's rules on recruitment by recent appointment of the Commission's President's Head of Office as the new Secretary General of the Commission; calls on the President of the Commission to provide the Discharge Authority with a thorough explanation of processes and procedures taken for this appointment".

De hoorzitting is morgen te volgen om 14u30 via deze link.

RECHTZETTING

Tijdens de stemming van gisteren die heel snel verliep maakten we een fout. De S&D stemde voor ons amendement over Selmayr. De EPP en ALDE stemden tegen, terwijl de ECR zich onthield. De onthoudingen van de S&D gebeurden bij de amendementen Katainen-Barrosso en Cañete. De groene fractie zal het amendement dat het gebrek aan transparantie bij de benoeming van Selmayr aanklaagt opnieuw voorleggen tijdens de laatste stemming in de plenaire vergadering. Alvast excuses voor het misverstand.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?