Persberichten

AA
Groenen voeren actie tegen Hongaarse mediawet

De Groene fractie in het Europees Parlement voerde vanmorgen een symbolische actie toen de Hongaarse premier Viktor Orbán het programma van zijn voorzitterschap voorstelde. Groene parlementsleden hielden blanco, gecensureerde voorpagina's van Hongaarse kranten omhoog en plakten hun mond af, uit protest tegen de nieuwe Hongaarse mediawet, die een forse inbreuk maakt op de vrijheid van de pers en van het internet.

“Door vlak voor de start van haar voorzitterschap van de Raad van Ministers een wet aan te nemen die de media knevelt, heeft de Hongaarse regering het imago van de Europese Unie besmeurd,” stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). “Een serieus mensenrechtenbeleid voeren wordt uiterst moeilijk met een Raadsvoorzitter die zoveel boter op het hoofd heeft. Daar komt bij dat kritische vragen over de mediawet door Hongaarse bewindslieden worden ontweken of gebagatelliseerd. Dat bleek bijvoorbeeld ook afgelopen maandag tijdens de hoorzitting van de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement. Deze arrogante houding vraagt om protest. Niet alleen in de straten van Boedapest, maar ook in de Europese volksvertegenwoordiging.”

De Groene fractie had gepleit voor een apart plenair debat over de Hongaarse mediawet, om de gedachtenwisseling over de prioriteiten van de Raadsvoorzitter niet te doorkruisen. “Helaas hebben de politieke vrienden van Orbán, de christendemocraten in het Europarlement, zo’n debat geblokkeerd,” constateert Staes.

“Ik maak mij grote zorgen over de reflex van de christendemocraten om schendingen van de mediavrijheid door bevriende regeringen toe te dekken,” vervolgt Staes. "De politiek van dubbele standaarden. Ook Berlusconi hielden en houden zij de hand boven het hoofd. Hoe kunnen we van kandidaat-lidstaten eisen dat ze de Kopenhagen-criteria voor democratie en mensenrechten naleven, als zij zien dat wanneer ze een lidstaat zijn geworden, ze er een loopje mee mogen nemen? Het Europees Parlement zou bij uitstek de instelling moeten zijn die opkomt voor de rechten van burgers. Door dat na te laten bij mensenrechtenschendingen die binnen de grenzen van de EU plaatsvinden, bemoeilijkt het parlement ook het toezicht door de Europese Commissie.”

Staes: “Eurocommissaris Neelie Kroes heeft tenminste moed betoond door aan geven dat de Hongaarse mediawet niet alleen op gespannen voet staat met Europese richtlijnen voor audiovisuele diensten, maar ook met Europese grondrechten. We zouden haar moeten aanmoedigen een serieuze grondrechtentoets uit te voeren op deze wet. Met de weigering van de grote fracties om zich uit te spreken — naast de christendemocraten vonden ook de sociaaldemocraten een debat niet opportuun — laat het parlement Kroes in de steek. Zij moet nu in haar eentje de kastanjes uit het vuur halen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?