Persberichten

AA
Groenen eisen transparantie rond schimmig ontslag Europees commissaris Dalli

De Europese groene fractie heeft vandaag Commissie-voorzitter Barroso opgeroepen om zo snel mogelijk klare wijn te schenken rond het schimmige ontslag van Europees Commissaris voor volksgezondheid John Dalli. "Tevens eisen we dat dit vreemde en plotse ontslag niet leidt tot een uitstel van de voorziene lancering van de herziene tabaksrichtlijn," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "De omstandigheden rond het ontslag van Dalli blijven veel te mistig, waardoor de zorgen rond oneigenlijke beïnvloeding van Europees beleid alleen maar toenemen. Als chef d'equipe moet Barroso de zorgen zo snel mogelijk wegnemen en het rookgordijn openschuiven door alle details rond het ontslag van Dalli openbaar te maken, inclusief het OLAF-rapport dat aan de basis van dat ontslag zou liggen."

Deze week hoort de commissie budgetcontrole van het Europees Parlement, waarvan Staes ondervoorzitter is, nog de OLAF-chef Kessler achter gesloten deuren.

Staes: "De herziening van de Europese tabaksregels laat al te lang op zich wachten. Dit nu opnieuw uitstellen - de herziening zou eigenlijk over twee weken gepubliceerd worden - toont aan hoe slecht het gesteld is met de wil van de Commissie om dit gezondheidsprobleem echt aan te pakken. Tabaksgebruik is in Europa nog altijd de grootste te voorkomen doodsoorzaak bij mensen en dus zou het duidelijk labelen van pakjes sigaretten met gezondheidswaarschuwingen en informatie over toevoegingen een prioriteit moeten zijn. Daarom roepen we Barroso op om niet in te gaan op de wensen van de tabakslobby.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?