Persberichten

AA
Groen! stemt niet in met voordracht Eurocommissarissen

Eindelijk was het zover: de stemming over de nieuwe ploeg Eurocommissarissen vond vandaag plaats in Straatburg. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) kon niet instemmen met de huidige voordracht.

Staes en zijn groene fractie in het EP beoordeelde de Commissie Barroso II op haar plannen voor de klimaat-, economische en sociale crisis en op haar buitenlandbeleid. De Groene fractie in het Europees Parlement stelt dat de Commissie op die punten als geheel niet het team is dat de problemen die daar spelen, op de juiste wijze aanpakt. De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen leveren de eurocommissarissen en hebben zelfs niet de moeite genomen op papier te zetten waarom zij vóór deze Commissie stemmen.

"Dat zij geen resolutie indienen toont aan dat het de drie partijen gaat om de verdeling van de poppetjes in plaats van een vooruitstrevend beleid en de juiste man of vrouw op de juiste plek," aldus Staes. "Bovendien heeft Barroso I bewezen niet in staat te zijn om met afdoende beleid te komen om de crises aan te pakken. Het ontbreekt deze Commissie aan solidariteit, wat ook blijkt uit de huidige economische situatie in Griekenland of Spanje waar de één kampt met enorme financiële problemen en de ander met waanzinnig hoge werkloosheidscijfers. Daarnaast zien wij dat Europa op mondiaal niveau niet van de grond komt. De Commissie is er de afgelopen vijf jaar niet in geslaagd om op belangrijke onderwerpen als Afghanistan en klimaatverandering een leidende rol te spelen doordat zij te veel bezig zijn met onderlinge machtsspelletjes."

De komende vijf jaar zal het Europees Parlement het met deze Commissie Barroso II moeten doen, aangezien een meerderheid, te weten de partijen die de Commissarissen leveren, voor stemde.

Staes: "Wij zullen als groene fractie uiteraard met al deze Commissarissen gaan samenwerken. Er zitten bovendien enkele Commissarissen tussen die wij individueel zeer geschikt vinden. Als geheel echter konden wij niet instemmen met deze voordracht. Barroso probeert in zijn tweede periode als voorzitter meer macht naar zich toe te trekken en de macht zoals hij die uitoefent, is niet de onze. Hij zette bewust goed presterende Commissarissen op andere portefeuilles, zoals Kroes is overkomen. Ook bleek al tijdens de verhoren met de kandidaten dat hij hen kort wenst te houden. Bovendien heeft hij sommige portefeuilles nog meer versplinterd, hetgeen coherentie van beleid niet ten goede komt."

De Commissie is aanvaard met 422 stemmen, 137 leden stemden tegen en 72 onthielden zich.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?