Persberichten

AA
Groen! krijgt gelijk over veiligheid van speelgoed

Op initiatief van de groene fractie werd Europees Commissaris voor Industrie Tajani in het EP ondervraagd over de stand van zaken bij de uitvoering van de bestaande richtlijn inzake de veiligheid van het speelgoed. De vorig jaar aangenomen speelgoedrichtlijn werd toen door Groen! te licht bevonden. Terecht, blijkt nu. Recent nog werden in België vloerpuzzels van de markt gehaald voor een te hoge concentratie formaldehyde.

Bart Staes (Groen!): "Commissaris Tajanai gaf impliciet toe dat de bestaande richtlijn niet streng genoeg is op de aanwezigheid van carcinogene, mutagene en toxische stoffen, geurstoffen en zware metalen in speelgoed. Het ontbreekt de richtlijn ook aan een systematische keuring door een onafhankelijke derde partij. Omwille van dit soort tekortkomingen past de Commissie stelselmatig de normen aan aan de laatste wetenschappelijke informatie, zowel inzake schadelijke stoffen als voor het toezicht op de veiligheid van speelgoed. Dat gebeurt via het intransparante systeem van de comitologie, waarbij achter gesloten deuren belangrijke beslissingen worden genomen door ambtenaren en experten, die geen democratische verantwoordingsplicht hebben.

Staes pleit er dan ook voor de bestaande richtlijn aan te passen en te verstrengen. Zo krijgt het EP volledige greep op het wetgevingsproces. Dat geeft consumenten de kans volledig inzicht te verwerven over hoe en waarom gevaarlijke stoffen in speelgoed geweerd worden en waarom gevaarlijk speelgoed van de markt wordt gehaald.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?