Persberichten

AA
Goedkeuring ontwerprichtlijn bedrijfsgeheimen slechte zaak voor persvrijheid

De commissie Juridische Zaken van het Europees parlement keurde deze ochtend een ontwerprichtlijn goed over de bescherming van bedrijfsgeheimen. Hoewel de goedgekeurde tekst een kleine verbetering vormt in vergelijking met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stemde de groene fractie tegen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De aangebrachte wijzigingen betekenen in concreet opzicht geen enkele toegevoegde waarde voor bedrijven of innovatie in de EU. Dat laatste vormde een excuus voor de verdedigers van deze richtlijn. In plaats van het werk van onderzoeksjournalisten lastiger te maken, zou de EU beter de begroting voor Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) verhogen. Echter, in het kader van het Juncker-plan plant men nu net het tegenovergestelde."      

Volgens de Europese Commissie was het nodig om de regels inzake de bescherming van bedrijfsgeheimen in Europa te harmoniseren. Maar dit zal dus - als het voorstel in plenaire wordt goedgekeurd - ten koste gaan van fundamentele vrijheden. Staes: "Nu is het zo dat rechtbanken in sommige lidstaten bedrijfsgeheimen alleen als dusdanig erkennen als de openbaarmaking ervan de directe economische belangen van een bedrijf in gevaar brengt. Maar deze ontwerprichtlijn laat dit soort van essentiële criteria buiten beschouwing en hanteert een bijzonder vage definitie van wat een "bedrijfsgeheim" is. Het zal dus het afschermen van informatie uit de private sector makkelijker maken, en dat is niet per definitie in het algemeen belang. Niet voor niets alarmeerden verschillende beroepsorganisaties van journalisten de publieke opinie rond dit gedrocht van een wet."     

Staes: "Als we het heel recent door de Groenen in de openbaarheid gebrachte afluisterschandaal in herinnering brengen waarbij de Duitse inlichtingendienst Europese bedrijven en internationale instellingen hielp afluisteren op vraag van de Amerikaanse NSA, dan is deze ontwerprichtlijn helemaal een belachelijke zaak. 

De groene fractie slaagde er wel in om iets meer bescherming voor klokkenluiders in de tekst te laten opnemen. Zij moeten bescherming genieten als hun onthullingen in het algemeen belang zijn en moeten niet - zoals in het voorstel van de Europese Commissie stond - zelf aantonen dat hun onthullingen nodig waren om wantoestanden aan te kunnen klagen.  

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?