Persberichten

AA
Gezondheidszorg is een grondrecht

Vandaag is in de milieucommissie van het Europees parlement gestemd over een richtlijn die het makkelijker maakt om gezondheidszorg in het buitenland te kunnen ontvangen. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is vooral blij met de gebalanceerde uitkomst: "Dit voorstel maakt duidelijk aan patiënten waar ze aan toe zijn als ze in het buitenland naar het ziekenhuis gaan. Maar tegelijkertijd geeft het voldoende houvast aan landen om op de rem te staan als het nationale zorgstelsel gevaar loopt."

In het voorstel staat dat patiënten in een ander Europees land medische zorgen kunnen krijgen en de kosten achteraf vergoed krijgen tot aan het bedrag dat in eigen land vergoed zou worden. Voor ziekenhuiszorg mogen lidstaten een systeem instellen, dat patiënten verplicht om vooraf toestemming te vragen. Een lidstaat mag niet zondermeer een aanvraag voor grensoverschrijdende gezondheidszorg weigeren.

Als een land niet over de nodige expertise beschikt bij zeldzame aandoeningen of zeer gespecialiseerde zorg, kan het voor patiënten een voordeel zijn om in het buitenland de nodige zorg te krijgen. Toch is Staes vooral blij dat de rechtsbasis niet de interne markt, maar 'volksgezondheid' is. "Patiënten moeten weten waar ze aan toe zijn als ze naar een ander Europees land reizen voor hun gezondheidszorg. Maar gezondheidszorg is niet puur een marktproduct, het is in de eerste plaats een grondrecht. Iedereen heeft recht op kwaliteitszorg in het eigen land, er mag geen situatie ontstaan waarin verzekeraars patiënten naar het buitenland sturen, omdat de zorg daar goedkoper is. Ik ben blij dat de lidstaten en het Parlement inzien dat gezondheidszorg meer is dan een marktgoed."

Begin volgend jaar zal het voltallige Europese parlement over het voorstel stemmen. Daarna moet er overeenstemming met de lidstaten worden bereikt, voordat de richtlijn in werking kan treden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?