Persberichten

AA
Gevraagd: evenwicht man-vrouw in nieuwe Europese Commissie

Elke lidstaat zou voor de benoeming van de nieuwe Europese commissarissen een vrouwelijke en een mannelijke kandidaat moeten voorstellen. Met deze oproep hoopt de groene fractie in het Europees Parlement er toe bij te dragen dat de nieuwe Europese Commissie een evenwichtigere afspiegeling van de samenleving zal zijn.

Het concrete voorstel werd gelanceerd door Raül Romeva, vice-voorzitter van de groep Groenen/ALE en lid van de vrouwencommissie in het EP en Franziska Brantner, een nieuw verkozen Duits groen parlementslid.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) sluit zich hier, samen met de hele fractie, van ganser harte bij aan: "Wij als groene fractie hopen en eisen dat de regeringsleiders en andere politici zich niet louter beperken tot de vraag of mijnheer Barroso wel of niet herkozen moet worden, hoewel wij daar nog altijd falikant tégen zijn. Maar minstens zo belangrijk is het dat Europese lidstaten hun beloften inzake gendergelijkheid ook nakomen als er belangrijke posten verdeeld mogen worden. Naast de mogelijke kandidatuur van Karel De Gucht zou ik dus graag zien dat premier Van Rompuy ook een vrouw voordraagt voor de post van Europees commissaris."

De groene fractie meent ook dat voor de leidinggevende positie van de Europese Commissie er, naast Barroso of een andere man, op zijn minst ook de keuze uit één vrouw zou moeten zijn. De groenen in het Europees parlement hebben wat betreft hun eigen functioneren al twee decennia een beleid dat prioritair rekening houdt met de gelijkheid tussen man en vrouw.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?