Persberichten

AA
Gemengde gevoelens bij volgende stap naar nieuwe regels voor tabak

Het Europees Parlement en de Raad bereikten gisterenavond een akkoord over de herziening van de tabakswetgeving. De groenen verwelkomen de verstrenging van de huidige regels, maar betreuren dat het eindresultaat van de onderhandelingen minder ambitieus is dan het oorspronkelijke Commissievoorstel. "Het bereikte akkoord is een stap vooruit voor de EU om de enorme de gezondheids- en sociale problemen die met tabaksproducten gepaard gaan aan te pakken. Maar het schiet tekort in vergelijking met de oorspronkelijke voorstellen en de goede voorbeelden uit andere landen. Het resultaat van een ongeziene lobbyoperatie van de tabaksindustrie", aldus Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen.

De groenen in het Europees Parlement houden een dubbel gevoel over aan het einde van het controversiële wetgevingsproces rond nieuwe regels voor de tabaksindustrie. "Hoewel het goed is dat er verstrengde regels komen, kan men niet tevreden zijn met het resultaat van de onderhandelingen. Via een enorme lobbyoperatie zijn de tabaksgiganten erin geslaagd het oorspronkelijke voorstel beduidend af te zwakken", aldus Bart Staes.

De groenen in het Europees Parlement betreuren dit ten zeerste. Bart Staes: "Met roken als doodsoorzaak nummer één in de EU (roken leidt tot 700.000 voortijdige sterfgevallen per jaar) zijn sterke regels van vitaal belang voor Europese burgers en de volksgezondheid, maar ook voor de belastingbetaler die opdraait voor de rekening van deze vermijdbare ziekten."

De overeenkomst bevat nieuwe gecombineerde gezondheidswaarschuwingen, met een waarschuwingsafbeelding ter grootte van 65 % van de verpakking, die aan de bovenkant van de verpakking wordt geplaatst. Ook komen er maatregelen om jeugdverslaving te voorkomen, door een verbod op toegevoegde smaken zoals muntsigaretten. "Het verbod op menthol werd helaas met vier jaar uitgesteld, maar het is belangrijk dat het er komt omdat dergelijke tabaksproducten zich specifiek op jongeren richten", verduidelijkt Bart Staes.

De lidstaten hebben categorisch geweigerd om een autorisatiesysteem voor additieven in te voeren zoals het Parlement had aangenomen. Bart Staes: "Dit is niet te begrijpen, het zijn net additieven die er sterk toe bijdragen dat tabaksrook kankerverwekkend is." De onderhandelaars van het Parlement zijn er wel in geslaagd om versterkte tests voor de meest gebruikte en meest problematische toevoegingsmiddelen in te voeren. "Dit is een eerste stap en zal er hopelijk toe leiden dat er minder kankerverwekkende stoffen in tabaksproducten zitten", zegt Bart Staes.

Uiteindelijk zullen e-sigaretten binnenkort gereguleerd worden. Het wordt aan de lidstaten overgelaten of ze e-sigaretten aan de vergunningsregels van een geneesmiddel onderwerpen of nieuwe regels op e-sigaretten toepassen, die de kwaliteit en veiligheid van het product moeten garanderen. Bart Staes: "Hoe de overheden het ook aanpakken, er moet voor gezorgd worden dat e-sigaretten veilig gebruikt kunnen worden om rokers te helpen stoppen met roken, en niet als toegangsweg of tussenproduct voor niet-rokers."

Bart Staes: "Terwijl de uitkomst van vandaag een duidelijke verbetering is ten opzichte van de status quo, is het een slechte zaak voor de gezondheid van de EU-burgers dat de ambitieuzere voorstellen het niet gehaald hebben. Het akkoord verduidelijkt wel dat lidstaten individueel strengere wetgeving kunnen doorvoeren, zoals identieke verpakkingen voor alle sigarettenmerken. Dit is belangrijk en meer dan welkom. Zo kunnen koplopers, zoals Ierland, met goede voorbeelden het initiatief nemen."


(1) Het akkoord zal naar verwachting morgen officieel in de Raad worden bevestigd (door het Coreper) en zal dan in het voorjaar van volgend jaar door het Europees Parlement worden gestemd.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?