Persberichten

AA
Fruitsap moet fruitsap zijn

Fruitsappen mogen voortaan geen kunstmatige suikers of zoetstoffen meer bevatten. Zo besliste een meerderheid van het Europees Parlement vandaag. "Deze nieuwe regeling zal consumenten helpen om het onderscheid te maken tussen echte fruitsappen en andere vruchtendranken", reageert Europarlementslid Bart Staes, Groen! tevreden.

De groene fractie slaagde erin tijdens de onderhandelingen met de Europese Raad duidelijkere afspraken te krijgen rond de etikettering van fruitsappen. Staes: "Het gaat voornamelijk om het woordgebruik. Fruitsappen zijn pure sappen uit fruit en moeten als dusdanig gelabeld worden. Een fruitsap, zoals appelsap, aangelengd met een kleine hoeveelheid frambozensap, zal appelsap moeten heten. Het etiket moet alle vruchten vermelden, beginnend met het grootste percentage."

Het voorstel om gezoete fruitnectars ook verplicht te labelen, heeft het niet gehaald. Staes: "Dat is jammer, want fruit is een belangrijke component in gezonde voeding en het is daarom noodzakelijk dat consumenten niet misleid worden en dus ongezonde producten kopen die doorgaan voor sappen."

Staes: "De consumptie van echt fruit is weliswaar van belang voor een evenwichtig eetpatroon, maar consumenten worden al te vaak misleid. Fresfel, de Europese koepelorganisatie van producenten van fruit en andere versproducten, onderzocht dit jaar nog 207 producten waarin zogenaamd echt fruit zat. UIt die studie bleek dat 18% of bijna één op vijf, totaal géén en een derde van de producten minder dan 10 % fruit bevatte. De nieuwe regels omtrent fruitsap vormen een deeloplossing voor die misleiding."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?