Persberichten

AA
Familieleven niet hoog op agenda van conservatieven

De liberalen en conservatieven haalden vandaag het voorstel rond het uitbreiden van het zwangerschapsverlof van de Europese agenda. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!, is verbolgen: "Dit is een onwaarschijnlijk manoeuvre voor een fractie die de familiewaarden hoog in het vaandel draagt!"

Reeds in oktober vorig jaar stelde de Commissie een verbeterde regeling rond het zwangerschapsverlof voor. Zo zouden vrouwen langer kunnen thuisblijven na een bevalling, zeker als er complicaties zijn. Ook vaders zouden verlof krijgen om bij de opvoeding en de zorg van het kind te worden betrokken.

Een jaar en vele onderhandelingen in de Raad en met sociale partners later lag het eindrapport voor de eerste lezing vandaag ter stemming voor in het Europese Parlement. Omstreden waren de uitbreiding naar het vaderschapsverlof en het optrekken van het zwangerschapsverlof tot 20 weken (in plaats van de huidige 15).

Dat net de conservatieven het voorstel terugsturen naar de parlementaire commissie vrouwenrechten met de vraag het huiswerk opnieuw te doen is nooit gezien. "Een jaar werk is voor niets geweest", meent Staes. "Aan een betere balans tussen werken en leven is conservatief Europa duidelijk nog niet toe."

Gelijkheid tussen man en vrouw mag dan aan belang winnen, de stemming vandaag rond ouderschapsverlof toont dat er nog een lange weg te gaan is. "We zullen alleen gelijkheid krijgen met adequate maatregelen die vrouwen niet langer discrimineren op de werkvloer én in de samenleving omwille van zwangerschap. We moeten er ook voor zorgen dat mannen hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen in de opvoeding van de kinderen en het bijstaan in het huishouden door hen evenveel rechten toe te kennen", vindt Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?