Persberichten

AA
Europese regels rond dierenwelzijn moeten nageleefd worden

Veetransporten in Europa moeten tot maximaal acht uur beperkt worden. Dit besloot de milieucommissie van het Europarlement vanmorgen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De stemming gebeurde op voorstel van mijn GroenLinks-collega Bas Eickhout. De Europese groene fractie behaalde daarnaast ook succes met een verbod van dierproeven voor cosmetica en meer transparante informatie in de supermarkten over het welzijn van dieren. "

"Nu komen overal in Europa soms nog rijtijden voor die oplopen tot honderd uur. Schandalig," aldus Staes. "Het genadeloze gesleep met levende dieren door Europa moet beperkt worden."

Meer dan een miljoen Europese burgers tekenden de petitie die oproept om een eind te maken aan deze soms dagenlange transporten van dieren naar slachthuizen. Het Europees Parlement roept op om de veetransporten tot maximaal acht uur te limiteren. Zij wil dat de Europese Commissie nu met wetgeving komt voor de maximale transporttijd van veedieren.

De milieucommissie van het EP stemde vandaag over voorstellen die het dierenwelzijn van dieren in Europa moeten verbeteren. Volgens Staes is het nu vaak moeilijk om in de supermarkt te zien hoe de dieren behandeld zijn. Hij stelt daarom voor om in Europa afspraken te maken om dierenwelzijn op de etiketten te vermelden en werd hierin gesteund door zijn collega's: "Voor eieren kunnen consumenten al aan het etiket zien wat voor leven de kippen hebben gehad. Hetzelfde zou moeten gelden voor vlees- en zuivelproducten. Boeren die hun dieren beter behandelen dan wettelijk vastgelegd kunnen op deze manier een premie verdienen, terwijl consumenten kunnen zien of hun kipfiletje van een kip komt die onder acceptabele leefomstandigheden is opgegroeid of niet."

Andere groene voorstellen werden ook aangenomen, waaronder een amendement over dierproeven. Vanaf maart 2013 mogen cosmeticaproducten die getest zijn op dieren niet meer verkocht worden in de EU. De cosmetica-industrie lobbyt voor uitzonderingen op dit verbod, maar de milieucommissie roept na aandringen van de groenen vandaag de Commissie op om dit niet toe te staan. "Te vaak worden afspraken die het welzijn van dieren beogen te verbeteren niet nageleefd. Kijk naar legbatterijen waarbij kippen minder dan een A4tje de ruimte hebben. Vanaf begin dit jaar is het in heel Europa verboden om kippen in legbatterijen te houden, maar sommige lidstaten houden zich niet aan die regels. Het is goed dat het Europarlement nu ook zegt: afspraak is afspraak."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?