Persberichten

AA
Europese groenen verwerpen kandidatuur Borg

De Europese groene fractie besloot vandaag de kandidatuur te verwerpen van de heer Borg als vervanger van de ontslagen Commissaris voor Volksgezondheid John Dalli.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "De heer Borg liet tijdens zijn ondervraging, gisteren in het Europees Parlement, een redelijke kennis zien van de thema's in zijn mogelijke portfolio. Maar wij als politieke groep hebben net als de liberalen en anderen ernstige twijfels over zijn persoonlijke overtuigingen en motivaties. Die twijfels werden tijdens de hoorzitting met de heer Borg niet weggenomen."

"Gezien de gerezen vragen over zijn positie als minister in Malta rond gevoelige kwesties als vrouwenrechten, issues als abortus, en zijn geuite opinies over mensen met een andere seksuele geaardheid en gezien zijn politieke rol die hij in dit soort kwesties zou spelen als Europees Commissaris, zullen we tegen stemmen," aldus Staes.

Borg ontweek vaak concrete vragen tijdens de hoorzitting en verborg zich achter de term "subsidiariteit", met andere woorden "dat laten we aan de lidstaten over". Maar Borg zou als commissaris ook een politieke rol moeten vervullen door wetgevende initiatieven rond die gevoelige issues te nemen. Staes: "Als Borg dan zegt dat hij zich aan de Europese verdragen zal houden 'of hij ze nu wel of niet graag heeft', dan draagt dat niet bij tot een vertrouwensbasis.

Staes: "Ondanks dat hij ook enkele positieve zaken zei over concrete thema's - snelle goedkeuring van de nieuwe Tabaksrichtlijn, het hanteren van het voorzorgsprincipe rond toelating van nieuwe GGO's en een voorstel tot verbod van het klonen van dieren voor voedselproductie, kan de groene fractie hem toch niet steunen door een gebrek aan vertrouwen dat zijn persoonlijke overtuigingen zijn politieke functioneren niet in de weg zullen staan."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?