Persberichten

AA
Europese groenen eisen klaarheid in Dalligate

De Europese groene fractie vraagt vandaag bij monde van europarlementsleden Bart Staes en José Bové de oprichting van een speciale commissie die klaarheid moet brengen in de invloed van bedrijfslobby's op het wetgevend proces van de Europese Unie. "De zaak rond het brutale ontslag van commissaris voor Volksgezondheid John Dalli en de lobby van de tabaksindustrie dient hierbij als voorbeeld en directe aanleiding."

Staes: "Zelfs na enkele hoorzittingen en vragenlijsten van de commissie budgetcontrole, zijn er nog steeds teveel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden in de gang van zaken rond 'Dalligate'. Uit een reconstructie kunnen we wel al afleiden dat een doel van de hele zaak rond Dalli was om de introductie van de nieuwe Tabaksproducten richtlijn te vertragen. We willen onderzoeken welke rol de tabaksindustrie - in dit geval, Swedish Match, Philip Morris en Estoc - hierbij heeft gespeeld. Tevens willen we weten wat de rol was van de hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie, secretaris-generaal Catherine Day, alsook andere Europese ambtenaren. We weten in ieder geval dat Day de zogenaamde 'Interservice consultation' voor de Tabaksrichtlijn twee keer heeft uigesteld."

Staes en Bové willen samen met collegae van andere politieke fracties in het EP, de muur van geheimhouding rond 'Dalligate' openbreken. Staes: "De huidige regels rond de Europese Commissie en lobbying zijn te zwak. Een speciale en tijdelijke commissie is een werkbare methode om als Europees Parlement te onderzoeken wat er fout loopt. Tegelijk moeten we manieren voorstellen om de regelgeving rond openbaarheid van bestuur te verbeteren. Een dergelijke commissie doorkruist niet het justitiële onderzoek naar de mogelijk strafrechtelijke feiten in de zaak-Dalli zoals dat nu door justitie in Malta wordt gevoerd. Wij hopen dat collegae van andere politieke fracties onze oproep tot meer transparantie zullen ondersteunen. We hopen de komende tijd samen met hen een akkoord te bereiken over een mandaat van de speciale commissie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?