Persberichten

AA
Europese Commissie moet 'zadenwet' intrekken

Gelukkig heeft het Europees Parlement vandaag bijna unaniem de voorgestelde wetgeving over de productie en handel in zaden voor gewassen en teeltmateriaal verworpen. "Een goede zaak," zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen), "Maar nu moet de Europese Commissie haar voorstel gewoon helemaal intrekken. Gezien de ronduit arrogante houding en het gelobby van de verantwoordelijke Commissaris Tonio Borg, vrees ik echter dat men nagenoeg dezelfde voorstellen zal indienen na de Europese verkiezingen. En dat zou opnieuw een slechte zaak zijn voor de biodiversiteit inde landbouw, voor boeren zelf en voor de voedselzekerheid."

"Er was voor en na het indienen op 6 mei vorig jaar van deze verordening in heel Europa veel begrijpelijke onrust over de mogelijke gevolgen, maar niet altijd omwille van de juiste redenen," zegt Staes. “Berichten dat de Europese Commissie land- en tuinbouwers wil verplichten standaard zaadgoed te gebruiken, ten koste van zeldzame en oude variëteiten en hobbytuiniers wil verbieden zelfgekweekt zaaigoed te ruilen, bleken onjuist. Nu misbruikt Borg dit om te verklaren dat er sprake was van miscommunicatie en dat de Europarlementsleden 'het allemaal niet goed begrepen hadden'. Een zeer arrogante opstelling die fel bekritiseerd werd in het debat. We weten namelijk donders goed waarom we tegen deze draak van een wetgeving hebben gestemd."

Volgens Staes ontkent de Europese Commissie twee fundamentele bezwaren: "Ten eerste dat de huidige Europese wetgeving heeft bijgedragen tot het verminderen van de agro-biodiversiteit. Ten tweede ontkent Borg koudweg de toenemende marktconcentratie bij enkele multinationale agrochemische bedrijven die ook landbouwzaden verkopen. Deze machtsconcentratie werd recent in een studie van de Europese groenen gedocumenteerd en zou door de nu verworpen wetgeving nog verder zijn toegenomen.''

Staes: "Deze wetgeving, die de Commissie tot nog toe dus weigert in te trekken, is slecht voor de autonomie van boeren, slecht voor voedselzekerheid, en slecht voor de biodiversiteit. Hoe minder variëteit op de zadenmarkt en vooral op de akkers, hoe kwetsbaarder de landbouw en voedselproductie wordt voor plagen, ziekten en klimaatverandering. Een recente wetenschappelijke publicatie legde zelfs de link tussen de steeds grotere homogeniteit in de landbouw, een beperkter aanbod van het aantal soorten landbouwgewassen voor voedselproductie, en de wereldwijde obesitas epidemie. Er is dus letterlijk en figuurlijk sprake van een ongezonde ontwikkeling en ongezond beleid."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?