Persberichten

AA
Europese Commissie gaat met één stem spreken bij klimaatonderhandelingen

Vandaag presenteerde Eurocommissaris van Klimaat Connie Hedegaard de voorstellen van de Commissie om nieuw leven in de VN klimaatonderhandelingen te blazen. Groen! Europarlementslid Bart Staes ziet Connie Hedegaard graag als de Europese stem in toekomstige klimaatonderhandelingen.

"Europa's zwakke optreden in Kopenhagen mag niet herhaald worden in Cancun, waar de volgende grote klimaattop zal plaatsvinden in december 2010," aldus Staes. "De stem van klimaatcommissaris Hedegaard kan Europa een duidelijker geluid geven op de Mexico klimaattop. Wanneer wij haar het mandaat geven namens Europa te spreken, voorkomen wij dat Europa´s inbreng niet gehoord wordt door het geklungel van de regeringsleiders onderling."

De Europese groenen maken zich wel zorgen over het mogelijke uitstel van bindende afspraken. Staes: "Er wordt dit jaar geen bindend klimaatakkoord verwacht tijdens de klimaattop in Cancun. De blik is al gericht op Zuid-Afrika, waar in 2011 de klimaattop plaats zal vinden. We moeten ervoor waken dat uitstel niet in afstel verandert. Hoe langer we wachten met het ondernemen van actie, hoe harder we straks aan de slag moeten om de desastreuze effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De EU moet hierin voorloper zijn en haar emissiereductie doel verhogen naar 30%. Europa kan zo laten zien dat ambitieus klimaatbeleid mogelijk is en goed voor onze economie."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?