Persberichten

AA
Europese aanpak van jeugdwerkloosheid faalt
De Europese groenen maken zich zorgen over de Europese aanpak van jeugdwerkloosheid. Het Europees Parlement ging vandaag akkoord met een weinig kritische resolutie over die aanpak. Bart Staes (Europarlementslid Groen) pleit voor een echte verandering van het Europees economisch beleid: "Europese politici moeten eerst inzien dat de besparingsmaatregelen van de afgelopen jaren gefaald hebben."

De werkloosheid onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 in de EU bedraagt meer dan 23%. Het afgelopen jaar kwam de EU met een reactie op deze alarmerende cijfers. De EU trekt 8 miljard euro uit voor projecten om jongeren beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Dat zou moeten helpen om de belofte aan jongeren op een leer- of werkplek na maximaal vier maanden werkloosheid waar te maken.

"Maar wat heb je daaraan als er gewoon niet voldoende jobs zijn?" reageert Bart Staes daarop. "Dit zal hoogstens op korte termijn een aantal jongeren helpen die het hardst getroffen zijn, maar biedt geen structurele, duurzame toekomstperspectieven zolang het Europees economische beleid niet grondig van koers verandert." De besparingsmaatregelen die aan de lidstaten werden opgelegd om de crisis aan te pakken, treffen vooral de sectoren onderwijs, opleiding en jeugdbeleid. "Nét die sectoren die jongeren moeten voorbereiden en helpen bij het vinden van degelijk werk", aldus Staes.

De boodschap "je moet harder je best doen en wij zullen een kleine inspanning leveren om je daarbij te helpen" is niet wat jongeren willen horen. Volgens Bart Staes "moeten we aan jobcreatie doen en opnieuw durven investeren in onderwijs en opleidingen voor jongeren, zoals vooropgesteld in het Europees Jeugdgarantieplan, alsook de jongeren zelf betrekken bij het beleid dat hun leven mee vorm geeft."
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?