Persberichten

AA
Europees verbod op fosfaten in wasmiddelen en afwasmiddelen

Er komt een verbod op het gebruik van fosfaten in wasmiddelen en vaatwasmiddelen. Het Europees Parlement stemde vandaag in met een voorstel voor het uitfaseren van deze vervuilende stoffen. Groen! Europarlementslid Bart Staes is blij met het verbod omdat het schaarse fosfor noodzakelijk is voor onze voedselproductie en er voor was- en afwasmiddelen voldoende alternatieven beschikbaar zijn.

Staes noemt het verbod een schoolvoorbeeld van het verstandig en duurzaam omgaan met met schaarse grondstoffen: "De fosforreserves raken langzaam op, terwijl fosfor essentieel is voor onze voedselproductie. Fosfaten die via het riool in de natuur terechtkomen, kunnen niet hergebruikt worden en zijn schadelijk voor zoetwaterbronnen en ecosystemen."

Oprakende reserves zullen een steeds groter probleem worden voor Europa dat veel grondstoffen importeert. Hergebruik van grondstoffen zoals fosfaten is daarom essentieel. “Dit verbod op fosfaten in was- en vaatwasmiddelen is een stap in deze richting”, aldus Staes.

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie was alleen een verbod op fosfaten in wasmiddelen voorgesteld vanaf 2013. Op aandringen van het Europees Parlement wordt het verbod uitgebreid tot afwasmiddelen, waarin fosfaten vanaf 2017 verboden zijn.

De stemming in het Europees Parlement is een bekrachtiging van een overeenkomst die Europese milieuministers en Europarlementsleden eerder bereikten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?