Persberichten

AA
Europees plan voor groene jobs is stap vooruit, maar toont lacunes

Groene jobs en het creëren van een duurzamere economie, dat is de essentie van een beleidsplan dat de Europese Commissie vandaag goedkeurde en voorstelde. "Dit is een zeer goede zaak en het is deels waar de Europese groenen middels hun Green New Deal al jaren voor pleiten als weg uit de crisis.", reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "Terwijl de intenties goed zijn, ontbreken in het plan van de Europese Commissie goede en concrete voorstellen."

Staes: "De Commissie erkent nu volmondig dat een economische transformatie naar meer duurzaamheid en een efficiënt gebruik van grondstoffen noodzakelijk is en een kans biedt op de creatie van vele duizenden banen. Het zal er nu op aankomen die visie te vertalen in de praktijk. We kunnen daarbij leren uit concrete voorbeelden overal in Europa.

Staes verwijst instemmend naar de uitspraak van Europees Commissaris voor Milieu Potocnik: " We won't need to say green growth in the future. Either there will be Green growth, or there will be no growth ". Terwijl alle politieke partijen de mond vol hebben van economische groei als enige uitweg uit de crisis, zwijgen ze als vermoord als het om echt groene beleidsmaatregelen gaat of werken ze zelfs tegen. Dat is niet coherent. Milieucommissaris Potocnik zegt dan ook terecht: de enige uitweg is groene groei en het drastisch verduurzamen van de economie."

Staes: "De Groenen bepleiten al sinds de crisis van 2008 een Green New Deal, om zo de duurzame transformatie van onze economie te stimuleren en kwaliteitsvolle lange termijn werkgelegenheid te creëren. Nu, vlak voor het einde van het mandaat van de Europese Commissie, is men het blijkbaar met ons eens. Beleidsmakers moeten nu snel handelen en het potentieel in een aantal sectoren gaan benutten. Het is positief dat de Commissie ook erkent dat het belasten van milieuvervuiling én regels rond duurzame openbare aanbesteding een belangrijke factor kunnen zijn."

Volgens Staes is de aanzet wel gegeven, maar is er nu nood aan een duidelijk plan van aanpak voor investeringen en innovatie. Staes: "Dat betekent bijvoorbeeld een ambitieus regelgevend kader voor energiebesparing en hernieuwbare energie tegen 2030, net als voor duurzaam gebruik van grondstoffen en afval. Beleid met meetbare doelstellingen en evaluaties. Willen we echt werk maken van klimaatverandering en tegelijk de jeugdwerkloosheid bestrijden dan moet men nu verder gaan dan alleen nobele intenties uitspreken. En alleen dan zal Europa door Europese burgers weer worden gezien als een meerwaarde.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?