Persberichten

AA
Europees Parlement stemt voor verstrenging van de regels rond gegevensbescherming voor EU burgers en tegen massaspionage

De groene fractie bereikte vandaag een grote overwinning voor de Europese burgers dankzij twee gestemde wetten, een voor de bescherming van persoonsgegevens die de regels in de hele Europese Unie gelijk maakt en versterkt en een tegen het massaal bespieden van haar burgers. Minder geluk voor Snowden weliswaar.

Europarlementslid voor Groen Bart Staes: “Mensen verdienen bescherming tegen de toenemende gegevenshonger van bedrijven, geheime diensten en overheden. Deze wetten helpen om controle terug te winnen over je eigen gegevens en zetten zich af tegen de Big Brother maatschappij.” De voorstellen van de rapporteur voor het Europees parlement, het groene parlementslid Jan Philipp Albrecht verbeteren de privacybescherming op veel punten.

Drie van de belangrijkste verbeteringen op een rij:

• Geen data-overdracht voor buitenlandse opsporing. De nieuwe verordening verbiedt het om gegevens over burgers te overhandigen aan niet-Europese opsporings- en inlichtingendiensten. Dat mag alleen nog nadat de Europese autoriteiten daarvoor toestemming hebben gegeven.

• Hoge boetes zetten aan tot gedragsverandering. Bij het schenden van de spelregels krijgen bedrijven boetes die kunnen oplopen tot 100 miljoen Euro, of vijf procent van de jaaromzet.

• Beter zakendoen met duidelijke en gelijke spelregels. Europa wordt met de nieuwe regels toonaangevend in de wereld. Klanten die bescherming van hun gegevens belangrijk vinden, vinden in Europa de beste juridische voorwaarden. Tegelijk neemt de regeldruk voor bedrijven af, omdat het woud aan regels in de verschillende landen gelijk wordt getrokken.

Na twee jaar getreuzel, ligt de bal nu in het kamp van de Raad van Ministers, maar daar zit vooral de Britse regering niet te wachten op nieuwe spelregels. Staes: “Groot-Brittannië is zwaar medeplichtig aan de NSA-spionagepraktijken en tapt zelf op grote schaal het internet af. George Orwell draait zich om in zijn graf. Dat ze nu de gegevens van alle Europese burgers in gijzeling nemen, daarmee plaatsen ze zich in de wereld na Snowden volstrekt buiten de realiteit."

Zonder de onthullingen van Snowden was ook het spionagerapport dat vandaag gestemd werd er niet gekomen. Dit rapport veroordeelt het massaal bespieden van mensen op wie geen enkele verdenking rust. Het rapport onderkent dat veel vragen over de reikwijdte van de spionage door de NSA en Europese inlichtingendiensten nog niet zijn beantwoord.

Staes: "De groenen vroegen het Parlement om de EU lidstaten op te roepen Snowden een veilig verblijf in de EU aan te bieden, zodat parlementen hem ook in persoon kunnen horen over de aftappraktijken waarvan hij kennis draagt. Helaas hebben de andere Europese fracties niet het fatsoen om de belangrijkste klokkenluider van het moment politieke bescherming aan te bieden. Qua hypocrisie in dit dossier kan dat tellen.”

Burgers konden deze oproep ondersteunen via sociale media en de website

Zie ook het interview met Jan Philipp Albrecht door de Volkskrant


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?