Persberichten

AA
Europees Parlement stemt over het welzijn van konijnen


Het Europees Parlement debatteert vanavond over de minimumnormen voor de bescherming van gefokte konijnen. Voor Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, komt dit geen dag te vroeg: “Het is ongelofelijk dat er in Europa vandaag de dag nog dergelijke vorm van dierenleed plaatsvindt. Dit tart alle verbeelding en moet absoluut stoppen. De nood aan een wettelijk kader voor het welzijn van konijnen is groot. ”

Jaarlijks worden ongeveer 340 miljoen vleeskonijnen gekweekt in de EU. 99% daarvan spendeert zijn of haar hele leven in zogenaamde batterijkooien en wordt gevoed met krachtvoer. Dit zijn zeer omstreden praktijken, zo blijkt onder meer uit recent beeldmateriaal van Animal Equality.

Staes: “De manier waarop konijnen vandaag gekweekt worden, druist in tegen de strikte wetenschappelijke aanbevelingen van ondermeer Compassion in World Farming. Daarenboven is er nood aan een harmonisatie van de welzijnsvoorwaarden van konijnen in de EU. Er zijn immers grote verschillen tussen Zuid-Europa en de rest van de EU.”

In de batterijkooien hebben konijnen geen beweging, geen sociaal contact en krijgen ze de verkeerde voeding. Daarenboven is de bodem van zo’n kooi voorzien van een traliewerk waardoor pootverwondingen veel voorkomen. De wetenschap is het er unaniem over eens dat deze manier van kweken niet compatibel is met de noden van konijnen zelf. Konijnen hebben nood aan een vezelrijk dieet bestaande uit veel hooi, een grotere oppervlakte voorzien van tunnels en platforms én sociaal contact met soortgenoten.

Voorbeeldinitiatieven zoals het in België geïntroduceerd parksysteem of de biologische konijnenkweek beantwoorden aan deze eisen.
In het initiatiefrapport van Stefan Eck (GUE/NGL) wordt de Europese Commissie aangemaand met wetgevende voorstellen te komen. Eveneens worden de vernoemde alternatieve kweekmethoden gepromoot. Staes: “Ik steun absoluut het initiatief van collega Eck waarbij de batterijkooien vervangen worden door het parksysteem of door biologische productiecriteria, alsook de noodzaak voor soort-specifieke wetgeving."

Toch is het initiële voorstel van collega Eck door een onverantwoorde oppositie van de EVP op bepaalde punten afgezwakt. De Groenen dienden een apart amendement in over bindende wetgeving - binnen een bepaald tijdskader - mét verplichtingen tot minimumnormen voor lidstaten. Indien dit amendement goedgekeurd wordt, is dit zonder meer een positieve zaak.

Het debat hierover vindt plaats op maandag 13/03. De uiteindelijke stemming over het rapport en de amendementen op dinsdagmiddag 14 maart.
Onder deze link staat het ontwerpverslag van collega Eck

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?