Persberichten

AA
Europees Parlement neemt duidelijk standpunt in inzake Syrië


Het Europees Parlement stemde vandaag een resolutie over het conflict in Syrië. Het parlement veroordeelt de misdaden van het Assad-regime met steun van Rusland en Iran. Verder is het EP bezorgd over het toenemend geweld in Oost-Ghouta, Afrin en Idlib. “Het is goed dat een aantal zaken bij naam genoemd worden”, zegt Bart Staes (Europarlementslid voor Groen). 

“Het parlement maakt zich grote zorgen over de escalerende situatie in Afrin waar een confrontatie mogelijk is tussen de Turkse troepen en de troepen van Assad of Rusland”, gaat Staes verder, “We verzoeken de Turkse regering om al haar troepen terug te trekken en een constructieve rol te vervullen. Niet alleen in het belang van Syrië, maar ook in het nationale belang van Turkije zelf.”

Daarnaast hekelen de parlementsleden ook het gebrek aan vooruitgang richting een diplomatieke oplossing voor de regio en bevestigt dat een militaire actie niet aan de orde is. “De enige manier om dit conflict te ontmijnen is via de diplomatieke weg”, voegt Staes toe.

Staes: “Dan is er ook nog het probleem van de Europese wapens die IS heeft kunnen bemachtigen die men hier volledig links laat liggen. Een recente studie uit december 2017 toont aan dat een groot deel van de wapens die IS in handen had uit de Europese Unie afkomstig zijn. Met name vooral uit Roemenië, Bulgarije en Hongarije.” Deze drie lidstaten staan samen met Rusland en China in de top 5 van de landen wiens wapens in handen van IS zijn gevallen.

“In totaal gaat het hier om 50% van de onderzochte wapens die van Bulgarije en Roemenië afkomstig zijn. Het parlement mist hier de kans om heel duidelijk aan te geven dat dit niet kan. Het is spijtig dat men hier zwicht voor de politieke druk om die lidstaten niet tegen de borst te stoten”, aldus Bart Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?