Persberichten

AA
Europees Parlement keurt vleeslijm af

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een stokje gestoken voor de komst van 'vleeslijm' thrombin, een soort eiwit. De functie van thrombin is het aan elkaar plakken van kleinere stukjes vlees om het te kunnen verkopen als een volwaardig stuk biefstuk of entrecote. De Europese Commissie had voorgesteld om de vleeslijm toe te staan als zogenaamd voedseladditief, in het kader van nieuwe Europese regelgeving rond "novel foods". Dit mag alleen als het voedseladditief niet leidt tot consumentenmisleiding en duidelijke voordelen biedt aan consumenten.

Europarlementslid Bart Staes (Groen!): "Het toestaan van deze vleeslijm zou misleiding zijn van consumenten die verwachten een écht biefstukje te kopen. Het is een manier om meer geld te halen uit een koe of varken, ten koste van consumenten die niet doorhebben dat ze aan-elkaar-geplakte-koe hebben gekocht in plaats van een volwaardig stuk vlees. Zolang niet duidelijk op het label staat aangegeven dat consumenten plakvlees kopen, zijn wij tegen."

Het voorstel om de vleeslijm op de Europese markt te verbieden werd gesteund door de Europese Groenen, maar afgewezen door de Christendemocraten. Staes: "De Christendemocraten vinden het geen consumentenbedrog omdat er ´thrombin´ op het voedingsetiket zou komen te staan. Volgens het voorstel komt alleen de technische naam van de plakstof in kleine lettertjes op het etiket. Maar wie denkt bij de naam thrombin aan een plakstof voor vlees? Alsof consumenten weten dat ze hiermee plakvlees kopen! Wij vinden dat duidelijk moet worden gemaakt dat consumenten hiermee imitatie-biefstuk kopen."

Volgende maand zal het voorstel in de plenaire vergadering behandeld worden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?