Persberichten

AA
Europees Parlement houdt Russische president aan zijn woord

Op de dag dat de Russische president Dmitri Medvedev in zijn jaarlijkse 'State of the Union' pleitte voor een 'omvattende modernisering gebaseerd op de democratische waarden en instellingen', keurde het Europees Parlement een resolutie goed die een sterke voorzet geeft voor een pittige EU-Rusland top volgende week. "Het EP roept Medvedev indirect op om zijn mooie woorden ook concreet te maken," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!).

"De Europese Unie moet niet terugkrabbelen door de relatie met Rusland te baseren op puur zakelijk pragmatisme. In plaats daarvan moet de EU blijven hameren op de noodzaak van een onafhankelijk juridisch systeem in Rusland en blijven oproepen tot meer democratie, vrijheid van meningsuiting en respect voor mensenrechten," aldus Staes.

Staes wijst er op dat het aantal moorden op journalisten en mensenrechtenactivisten de laatste jaren is toegenomen en dat die meestal straffeloos blijven: "Straffeloosheid voor dit soort misdaden is geen basis voor een 'omvattende modernisering' waar de president over spreekt. Het is ook de reden waarom de groene fractie in het EP volgende week woensdag 18 november de makers van de nieuwe film 'Letter to Anna' uitnodigt om hun film over de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya te laten zien. Ondermeer haar zoon Ilya Politkovsky zal daarbij aanwezig zijn."

Staes, tevens lid van de EP Rusland delegatie, pleit voor een verstrekkende dialoog over mensenrechten tussen Rusland en de EU: "Ik zal er op blijven toezien dat dit thema ook op de agenda blijft van de gesprekken tussen het EP en de Doema. De kwetsbare situatie van de beschermers van mensenrechten in Rusland moet centraal staan in de EU-Rusland discussie. De huidige, ernstige situatie met name in de noordelijke Kaukasus rechtvaardigt dat."

Volgens meerdere berichten is er op 11 oktober jl. massale stembusfraude gepleegd tijdens de lokale verkiezingen in Rusland. We hopen dat Medvedev zijn democratische principes ernstiger zal gaan nemen. Ook zijn pleidooi voor minder afhankeljikheid van olie en gas in het kader van klimaatbeleid verwelkom ik. Maar net als de EU zelf moet Rusland dit wel in daden omzetten."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?