Persberichten

AA
Europees grensbewakingssysteem lost vluchtelingenproblematiek niet op

Het nieuwe Europese grensbewakingssysteem, Eurosur is géén oplossing voor het voorkomen van drama's zoals afgelopen week bij Lampedusa, constateert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). Het systeem maakt gebruik van de nieuwste bewakingstechnologie zoals drones en satellietbeelden om de buitengrenzen van Europa te bewaken. De Europese Groene fractie stelt vast dat deze technologie vooral ingezet wordt om de grenzen van Europa nog hermetischer te sluiten en niet om levens van vluchtelingen te redden. "Het is ronduit tragisch dat de EU zich nu zo uitspreekt, zo kort na de tragiek van Lampedusa."

Staes: "Europa zou zich bezig moeten houden met humane opvang van mensen in oorlogssituaties of in hongersnood. In plaats daarvan richt de EU zich nu helemaal op het sluiten en bewaken van de buitengrenzen. Vluchtelingen zullen door dit nieuwe - peperdure - systeem alleen nog gevaarlijkere routes moeten volgen om asiel te kunnen aanvragen in Europa."

Staes pleitte met de Groene collega's in het Europarlement voor een duidelijke doelstelling voor het nieuwe grensbewakingssysteem: het redden van levens van vluchtelingen, zodat drama's als bij Lampedusa tot het verleden zullen behoren. Tot zijn spijt verwierp een meerderheid van conservatieve en liberale Europarlementariërs dit voorstel.

Deze week spraken ook de ministers van de EU-lidstaten over grensbewaking en het drama bij Lampedusa. De Europese Commissie heeft voorgesteld om Frontex zoek- en reddingsoperaties uit te laten voeren in de Middellandse Zee. Maar de lidstaten hebben hier nog geen concrete besluiten over genomen en houden de boot af.

De lidstaten moeten Frontex inlichten als ze weet hebben van vluchtelingen in levensgevaar, maar er is geen enkele verplichting om zelf ook in actie te schieten of om pro-actief maatregelen te nemen om de reddingsoperaties voor vluchtelingen op zee te verbeteren door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van patrouilleschepen. Sterker nog, ze kunnen Frontex alleen maar inschakelen om illegale migratie tegen te gaan, maar niet om mensenlevens te redden.

Staes: "De groenen stelden voor om onder Eurosur ook bepalingen vast te leggen dat de bevoegde autoriteiten ook in actie zouden schieten om de levens van vluchtelingen die op zee in nood zijn te redden. Maar de lidstaten hebben dit helaas geweigerd."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?