Persberichten

AA
Europarlementsleden stemmen goedkeuring van GGO maïs door de Europese Commissie weg

De milieucommissie in het Europees Parlement stemde vandaag met een overduidelijke meerderheid voor de resolutie voorgesteld door de groene fractie die Europese overheden oproept om het voorstel van de Europese Commissie, dat voor het eerst in 15 jaar een bepaald type van ggo-mais voor productie in de EU zou toelaten, te verwerpen (1).

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: "De vandaag gestemde resolutie is een slag in het gezicht van de Europese Commissie en geeft aan de overheden een democratisch mandaat om het voorstel van de Europese Commissie te verwerpen. De overenthousiaste aanpak van de Commissie voor deze controversiële en onpopulaire technologie is gewoonweg niet acceptabel en de nationale overheden in de Raad moeten daar nu duidelijk op reageren."

Nog volgens Staes toont het besluit van het Europees Hof van Justitie van vorige week aan dat we bezorgd moeten zijn over de rol die de Europese Commissie speelt bij het goedkeuren van ggo's.

Bart Staes: "Het Hof sprak zich toen uit tegen de eerdere goedkeuring die de Europese Commissie gaf aan het telen en op de markt brengen van de ggo-aardappel Amflora. In deze context is de enige legitieme reactie het bevriezen van alle potentiele of in behandeling zijnde ggo-goedkeuringen, en in het bijzonder de voorgestelde goedkeuring van de nieuwe ggo-soort 1507 van Pioneer (buiten de Europese markt beter gekend als Herculex)."

Bart Staes: "We hebben nood aan hervorming van het Europese ggo-goedkeuringsproces waarbij rekening moet gehouden worden met de consistente meerderheid van EU lidstaten in de Raad van Ministers die tegen de goedkeuringen zijn. Het gedeeltelijk nationaliseren van de bevoegdheden rond het telen van ggo's, zoals voorgesteld door de Commissie maar wat momenteel vastzit in het wetgevende proces, loopt het risico om een Trojaans paard te worden. Dit mag geen truc worden die de Commissie toelaat om gemakkelijker goedkeuringen door te duwen op Europees niveau. Dit druist in tegen de wil van de publieke opinie die sterkt gekant is tegen ggo's. Om het even welke nieuwe goedkeuringsprocedure er komt, dit mag geen instrument worden voor de Europese Commissie om lidstaten verplicht op te zadelen met ggo-gewassen."

(1) Deze resolutie werd aangenomen met 35 stemmen voor en 15 tegen en zal volgend jaar door het volledige parlement gestemd worden.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?