Persberichten

AA
Europarlement wil verbod op fosfaten in wasmiddelen en vaatwasmiddelen

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een verbod op fosfaten in wasmiddelen en vaatwasmiddelen. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is voorstander van het verbod, niet alleen vanuit ecologisch oogpunt maar ook omdat het schaarse fosfor noodzakelijk is voor onze voedselproductie en er voor was- en vaatwasmiddelen voldoende alternatieven beschikbaar zijn.

Staes: "Fosforreserves raken langzaam op, terwijl fosfor essentieel is voor onze voedselproductie. Fosfaten die via het riool in de natuur terechtkomen, kunnen niet hergebruikt worden en zijn schadelijk voor zoetwaterbronnen en ecosystemen."

In het initiële voorstel van de Europese Commissie wordt alleen een verbod op fosfaten in wasmiddelen voorgesteld vanaf 2013. De milieucommissie van het Europarlement wil uitbreiding van dit verbod, zodat vanaf 2015 ook fosfaten in vaatwasmiddelen verboden worden. Een kwart van de fosfaten die in het riool terecht komen zijn afkomstig van vaatwas- en wasmiddelen.

"Dit verbod zou dus een win-win situatie zijn," aldus Staes, die verwacht dat in de herfst het gehele Europarlement zal instemmen met het verbod. Vervolgens moet er nog een akkoord bereikt worden met de Raad van Ministers.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?