Persberichten

AA
Europarlement vraagt eensgezindheid rond positie Palestina

De lidstaten van de Europese Unie moeten eensgezind optreden en de legitieme eis van de Palestijnen voor een volwaardig VN-lidmaatschap steunen. Dat stelt het Europees Parlement in een vandaag aangenomen resolutie. Het Parlement roept de lidstaten op om een gezamenlijke positie in te nemen en zich actiever in te zetten in het Midden-Oostenconflict. Bart Staes, Europees parlementslid (Groen!) is verheugd dat een grote meerderheid van het Parlement zich achter deze resolutie schaart: "Op zijn minst stuurt het EP de Palestijnen hiermee morele en politieke steun."

Staes: "De EU moet zich achter de Palestijnen scharen en deze resolutie doet dat. In plaats van het luie toekijken en afwachten tot dat de vredesonderhandelingen misschien ooit eens heropstarten, moet de EU proactief het Palestijnse VN-initiatief steunen en de Israëlische autoriteiten naar de onderhandelingstafel uitnodigen. Helaas belemmeren de Europese meningsverschillen tussen lidstaten dat. Zie bijvoorbeeld de door populisme gestuurde positie van de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal, die geen enkele kritiek op het Israëlisch beleid lijkt te dulden."

Staes: "De Europese onenigheid belemmert onze mogelijkheden om het vredesproces weer op gang te krijgen. De EU moet met één stem spreken en de laatste verklaring van de Europese Raad is hiervoor een goed vertrekpunt." De Europese Groenen menen dat de EU volop het opbouwen van een Palestijnse staat gebaseerd op de grenzen van 1967 moet erkennen.

Ook het hele Europees Parlement vraagt nu in zijn resolutie dat de lidstaten op één lijn komen en wijst op de eerder gedane beloftes van de EU. Staes: “De EU heeft zich meermalen uitgesproken voor een ‘twee-statenoplossing’ met respect voor de grenzen van ’67. Het wordt tijd dat de lidstaten dat nu ook nakomen en unaniem de Palestijnse aanvraag volledig steunen. Als een lidstaat daar op terugkomt, ondermijnt dat de geloofwaardigheid van de EU."

Staes: "De uitdijende illegale nederzettingen en de steun van de Israëlische overheid hiervoor, blijven een duidelijke barrière voor vredesbesprekingen gebaseerd op de voorstellen van het zogenaamde "Quartet". De EU moet Israel oproepen hier mee te stoppen. Doet Europa dat niet door kritiek op Israëlisch beleid als taboe te verklaren zoals Nederland nu doet, dan zal dat de vrede in het Midden-Oosten niet ten goede komen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?