Persberichten

AA
Europarlement steunt noodoplossing voor abrupt einde EU-steun voedselbanken
Het Europese voedselhulpprogramma waarvan dertien miljoen Europese burgers afhankelijk zijn, dreigt drastisch ingeperkt te worden. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) steunde de oproep van de groene fractie voor een noodoplossing.

Staes: "Dertien miljoen sociaal zwakkeren die zijn aangewezen op de voedselbank, zijn komend jaar niet zeker van voldoende hulp. De crisis en draconische bezuinigingen raken deze mensen extra hard. Het is onverantwoord om de voedselhulp, nog steeds de eerste levensbehoefte, zo abrupt te beëindigen."

Het EU-voedselprogramma verdeelt voedsel uit de landbouwoverschotten over voedselbanken in Europa. Maar aangezien de overschotten steeds kleiner worden, koopt de EU extra voedsel op om voor voldoende middelen voor het hulpprogramma te zorgen. Dat is eerder dit jaar door het Europees Hof in Straatsburg verboden, waardoor er plotseling nog maar een vijfde deel van het voedsel van vorig jaar beschikbaar is.

De groene fractie eiste dat er voor de korte termijn een noodoplossing komt. Op de langere termijn moet EU-steun aan de armste Europeanen echter in een andere vorm en structureler plaatsvinden. Staes: "Dit voedselprogramma dat gebaseerd is op de boterbergen en melkplassen van vroeger, moet grondig gemoderniseerd worden. Een nieuw Europees programma voor armoedebestrijding moet mensen minder afhankelijk maken van voedselbanken en perspectief bieden voor participatie en een fatsoenlijk inkomen." In het debat in het Europees Parlement kregen de groenen daarvoor steun van de Europese Commissie.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?