Persberichten

AA
Europarlement houdt voet bij stuk over vrij internet
Vandaag stemde het Europees Parlement over het zogenaamde telecompakket. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen! is blij dat het compromis met de ministers van de lidstaten is verworpen, dat liet de deur open voor het aantasten van het vrije internet.

“Het compromis was vaag en verwarrend. Het zette de deur open voor het voorstel van de Franse regering om gebruikers van internetproviders te laten afsluiten na drie keer illegaal downloaden. Dat wilde het Europees Parlement eerder al voorkomen en nu houdt het gelukkig voet bij stuk. Internetproviders zijn geen politieagenten.” aldus Staes.

“Ik hoop dat Frankrijk nu inbindt en accepteert dat er altijd een rechter aan te pas moet komen om iemand af te sluiten. Anders komt het hele voorstel in gevaar, waar ook goede elementen in zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld in geregeld dat gebruikers gecompenseerd worden als er een storing is geweest.” aldus Staes.

“Het parlement laat helaas wel de mogelijkheid open voor lidstaten dat internetaanbieders de mogelijkheid hebben slechts een beperkte hoeveelheid informatie en diensten aan te bieden. Een provider kan dan bijvoorbeeld Skype blokkeren op mobiele telefoons, omdat hen dat commercieel gezien beter uitkomt. Ik vind dat zonde. Juist door de vrijheid, diversiteit en laagdrempeligheid van het web verbreden mensen hun horizon en komen allerlei innovatieve bedrijfjes van de grond. Die creativiteit moeten we niet doodslaan of verbannen naar een uithoek van het net” besluit Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?