Persberichten

AA
Europarlement heeft zijn buik vol van plastic afval

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een resolutie die het probleem van kunststofafval in ons leefmilieu op Europees niveau zal aanpakken. "En dit is broodnodig", aldus Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, “want elk jaar belandt meer dan tien miljoen afval, vooral plastic, in onze zeeën en oceanen. Deze plastic soep beschadigt zo ons leefmilieu en is een aanslag op onze toekomst.”

De wereldwijde productie van plastic is de laatste decennia enorm gestegen. Terwijl de productie in 1950 op 1,5 miljoen ton lag, is dit ondertussen opgelopen tot 245 miljoen ton in 2008, waarvan 60 miljoen ton in Europa. Kunststofafval bevat veelal gevaarlijke, verontreinigende stoffen en blijft honderden jaren in het leefmilieu aanwezig. Het heeft een negatieve impact op ons ecosysteem en onze voedselketen.

Bart Staes: "Iedereen kent wel de beelden van stranden bezaaid met plastic afval. De jongste tijd circuleren ook steeds meer berichten over vissen, schaal- en weekdieren die vol minuscule plasticdeeltjes zitten. Van de 25 miljoen plastic afval geproduceerd in 2008 werd 50% onder de grond gestopt, 30% verbrand en 20% gerecycleerd. Alleen bindende doelstellingen voor het verzamelen, sorteren en recycleren van plastic afval zullen het gewenste effect opleveren. Daarnaast moeten we ook het productieproces zelf aanpassen en gevaarlijke stoffen bannen bij zowel gerecycleerde als nieuwe producten."

Voorts wijst Staes er ook op dat "Europa de afvalverbranding van plastic moet ontmoedigen, de verpakkingsrichtlijn herbekijken en werken aan een radicale vermindering en uitfasering van plastic wegwerpzakjes."

De onder impuls van de groenen gestemde tekst wil het gebruik van plastic aan banden leggen en streeft naar een vermindering van 80%. Staes: "Elke Europeaan gebruikt gemiddeld tweehonderd plastic zakjes per jaar. Aangezien plastic afval geen rekening houdt met grenzen hebben we een coherente Europese aanpak nodig met duidelijke en bindende doelstellingen. De lidstaten zouden dan nog altijd kunnen kiezen tussen het opleggen van een verbod of een heffing op het gebruik van plastic zakken."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?