Persberichten

AA
Europarlement eist actief humanitair optreden Libië

De EU-lidstaten en de internationale gemeenschap moeten inzake de opstand in Libië dringend knopen doorhakken en gecoördineerde humanitaire acties op touw zetten. Khadafi moet zo snel mogelijk aftreden. Daartoe riep het Europees Parlement vandaag bijna unaniem op in een gezamenlijke resolutie. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) noemt de situatie in Libië zeer zorgwekkend: "De internationale gemeenschap en de EU in het bijzonder moet het Libische volk nu steunen en helpen in haar strijd om vrijheid en democratie. Zo kan de EU wellicht iets goed maken van het jarenlange wanbeleid."

Staes: "Het is nu van levensbelang dat de EU samen met de internationale gemeenschap verdere actie onderneemt tegen het regime van Khadafi. De ingestelde sancties zijn een eerste stap geweest: strengere maatregelen zijn nodig. Ik denk dan aan sancties tegen het Libische Investeringsfonds en Investeringsbank. Ook moet een einde komen aan alle olietransporten, want het is natuurlijk te gek voor woorden dat die nog plaatsvinden. We mogen de burgers in Libië niet in de steek laten en moeten daarom alles in het werk stellen om ze steunen. De Europese regeringsleiders moeten er alles aan doen om het regime van Khadafi volledig te verlammen."

Staes: "De resolutie roept ook op tot het aanknopen van relaties met de Nationale Overgangsraad en om een democratische overgangsperiode te ondersteunen. Dat de hoge EU-vertegenwoordiger Ashton dit deze week van de hand wees, is geen goed teken."

Staes: "De Europese Commissie erkende deze week schoorvoetend dat het EU-beleid ten aanzien van Noord-Afrika bepaald niet heeft geholpen om democratische transitie teweeg te brengen of zelfs maar democratische krachten te ondersteunen. De Europese leiders moeten daarom goed doordrongen zijn van de historische kans die ze morgen tijdens de EU-top hebben om dit recht te trekken."

Een punt waar verschillende Europese lidstaten zich zorgen om maken is de toestroom van vluchtelingen uit Libië. Volgens Staes moet de EU ook hier haar verantwoordelijkheid nemen en niet wachten totdat er een humanitaire ramp plaatsvindt: "De EU probeert nu alles af te schuiven door te zeggen dat er een opvang in de regio moet plaatsvinden. Maar in het geval van Libië is die limiet allang bereikt. Die regio bestaat uit Tsjaad, Niger en Soedan. Dat is dus van de regen in de drup." Een oplossing zou onder meer zijn dat de EU de Tijdelijke Opvangrichtlijn uit 2001 instelt: "Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar, waardoor alles in goede banen geleid zou kunnen worden, maar helaas ontbreekt de bereidwilligheid bij sommige lidstaten."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?