Persberichten

AA
Europa moet zich nu eens écht engageren in strijd tegen jeugdwerkloosheid

De strijd tegen werkloze jongeren moet het hart van het Europese sociaal-economische beleid worden. Terwijl een Europese top over jeugdwerkloosheid in Turijn werd afgelast, keurde het Europees parlement vandaag een resolutie goed die deze strekking verdedigt. "Europese regeringsleiders die zich tijdens nachtelijke sessies het hoofd braken over Europese topjobs, zouden beter wakker liggen van dit probleem. Het is vijf voor twaalf," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "De verkiezingen zijn voorbij, de vraag is nu of de beloften over de strijd tegen jeugdwerkloosheid ook voorbij zijn? Waarop wachten Europese leiders nog? Op Juncker & co? Op een generatieconflict of een uittocht van Europese jongeren naar andere oorden? De problemen en mogelijke oplossingen zijn bekend en toch was jeugdwerkloosheid nagenoeg afwezig in de conclusies van de laatste Europese top eind juni. De vandaag goedgekeurde resolutie spreekt alleszins heldere taal en geeft tal van concrete mogelijkheden: 8,3 miljoen jonge werklozen onder 25 jaar mogen niet genegeerd worden. Ruim een derde van hen loopt risico of leeft in armoede en sociale uitsluiting."

Staes: "Besparingsbeleid leidt tot afbraak, zowel economische als sociaal. Dat is eigenlijk algemeen aanvaard, maar opmerkelijk genoeg werd een groen amendement hierover afgekeurd. We investeren in opleidingen en werkervaring en groene jobs. En Juncker heeft een investeringsprogramma aangekondigd van 300 miljard euro, maar de grote vraag zal zijn waar dat geld vandaan komt en vooral hoe het zal besteed worden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?