Persberichten

AA
Europa moet onmiddellijk stoppen met inzage SWIFT bankgegevens voor VS

Als het gaat om het beschermen van privacy van burgers, staat de Europese Unie andermaal in haar hemd. De jongste onthulling, op basis van ‘The Snowden Papers’, dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ook betrokken was bij het controleren van de in België gevestigde financiële dienstverlener Swift, maakt dat het fameuze Swift-akkoord tussen de VS en de EU een volstrekte farce is geworden. “Deze overeenkomst moet ogenblikkelijk worden gestopt,” aldus Europees parlementslid Bart Staes. “De geruststellingen die de Belgische regering Verhofstadt destijds gaf over de Swift-deal, blijken in het licht van de onthulling vandaag ook tamelijk gênant.”

Swift kwam in 2006 als bedrijf al in opspraak toen bekend werd dat het de Amerikaanse opsporingsdiensten al sinds eind 2001 inzage gaf in data van miljoenen bankverrichtingen van burgers en bedrijven. Volgens onderzoek van Belgische en Europese privacy commissies overtrad Swift hiermee destijds de Europese privacywetgeving van 1995.

Staes: “In Belgische regeringskringen werd destijds informeel verzekerd dat na het schandaal er garanties waren gekomen van de Amerikaanse autoriteiten dat een externe partner er op zou toezien dat er in het kader van terrorismebestrijding geen onnodige en onterechte bankgegevens zouden worden opgevraagd bij Swift. Het bedrijf dat dit toezicht zou houden was… Booz Allen Hamilton. Het bedrijf waarvoor Snowden werkte voor hij klokkenluider werd en dat een soort onderaannemer is van inlichtingendiensten.”

Destijds in 2006, vonden noch de Belgische overheid, noch het federale parket het nodig om de zaak verder te onderzoeken of om maatregelen te nemen. Tijdens de Europese Raad van regeringsleiders van december 2006 nam premier Guy Verhofstadt wel als enige het woord over de Swift-affaire. Hij stelde toen dat het doorspelen van de bankgegevens door Swift aan de Amerikaanse autoriteiten noodzakelijk blijft in de strijd tegen het terrorisme.

Volgens Staes moet de Europese Commissie de Swift-overeenkomst tussen de EU en de VS — die in een eerste versie in 2010 door het Europees Parlement werd verworpen en later in gewijzigde vorm werd goedgekeurd zonder instemming van de Groenen - onmiddellijk stop zetten: “Het snuffelen door de NSA bij Swift is een schending van dit akkoord. Het maakt van de data-bescherming voor Europese burgers zoals verwoord in die overeenkomst een lachertje.

Volgens Staes zou ook het Europees Parlement consequent moeten handelen en hetzelfde standpunt aannemen door de Europese Commissie terug te fluiten: “De Europese groenen zullen deze kwestie niet laten rusten. Het parlement heeft de laatste jaren als enige geageerd tegen de Swift akkoorden en het zou hypocriet zijn als het nu blijft zwijgen.”


GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?