Persberichten

AA
EU zet een te kleine stap om blauwvin tonijn te kunnen redden

Het Europees Parlement nam vandaag wetgeving aan die de vangstquota voor blauwvintonijn reduceert, een minimale interpretatie van internationale afspraken. "Die kleine stap in de goede richting zal dan ook niet genoeg zijn om de blauwvintonijn voor uitsterven te behoeden", concludeert Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: “Door de magere visbestanden wordt het vangen van blauwvintonijn steeds lucratiever. De bedragen waarvoor tonijn wordt verkocht zijn soms op het waanzinnige af. Illegale visvangst en het overschrijden van quota is mede hierdoor dagelijkse praktijk geworden. Om de blauwvintonijn te redden moeten we morgen stoppen er op te vissen.”

Voor een enkele blauwvintonijn betalen kopers momenteel tot honderdduizend euro. “We zitten in de paradoxale situatie dat hoe meer de blauwvintonijn met uitsterven wordt bedreigd, hoe meer die opbrengt en hoe meer er op gevist wordt. Iedereen jaagt op de laatste blauwvintonijn in de zee. Het is de kortetermijneconomie in optima forma ”, aldus Staes.

Het 'herstelplan' dat het Europarlement aannam is beter dan niets doen, maar het laat na waarvoor het is ingesteld: de visbestanden een kans geven om te herstellen. Als de Europese Unie serieus werk wil maken van het redden van de blauwvintonijn, dan moet het bepaalde gebieden afsluiten voor de vangst en moet het strengere controles invoeren om de illegale visvangst een halt toe te roepen.

Dit plan is een gemiste kans volgens Staes, maar hij ziet wel een mogelijkheid voor de Europese Unie om op de volgende internationale top over tonijnvisserij in november (ICCAT) opnieuw te proberen om strengere quota en betere regulering af te spreken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?