Persberichten

AA
EU rolt rode loper uit voor dictator

De EU rolt maandag de rode loper uit voor de president van Oezbekistan Islam Karimov, die dan onder meer een officieel bezoek aan de Europese Commissie brengt. “Een wrang voorbeeld van dubbele standaarden. Op een moment dat de EU de volksopstand tegen een dictatoriaal bewind in Tunesië steunt, ontvangt men een dictator uit Centraal-Azië,” aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen!), ondervoorzitter van de EP-Oezbekistan delegatie.

Staes: “De EU vergist zich schromelijk door Karimov officieel te ontvangen, want diens regime heeft een reputatie die bestaat uit het voortdurend schenden van mensenrechten. De timing kon niet slechter: op een moment dat de EU een dictatuur in Wit-Rusland veroordeelt en de val van het Tunesische regime van Ben Ali verwelkomde, is het ontvangen van Karimov op zijn zachtst gezegd tegenstrijdig.”

Staes vervolgt: “Het EU-besluit in 2009 om het embargo tegen Oezbekistan op te heffen was al betreurenswaardig en leidde ook niet tot vooruitgang in het land. Integendeel, er zijn steeds meer zorgwekkende berichten over het verslechteren van de naleving van mensenrechten, met nieuwe arrestaties van onafhankelijke journalisten en activisten en nieuwe gevallen van het martelen van gedetineerden. Ik hoop dan ook dat Barroso het lef heeft om de schendingen van mensenrechten aan de orde te stellen en de vrijlating van politieke gevangenen te bepleiten.”

Staes zal Barroso vragen stellen over de repliek van Karimov en zal ook een heroriëntatie van de Europese politiek in Centraal-Azië bepleiten: “Er zou meer steun en hulp moeten gaan naar die landen in de regio, zoals Kyrgizië, die pogingen doen om democratische hervormingen door te voeren. Dictators belonen draagt niet bepaald bij tot de geloofwaardigheid van de Europese Unie.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?