Persberichten

AA
EU-lidstaten geven jeugdgarantieplan groen licht

Vandaag stemden de EU-ministers van Werk en Sociale zaken in met het voorstel van de Europese Commissie om jongeren tot 25 jaar een kwaliteitsvol aanbod op werk, stage of opleiding te garanderen binnen de vier maanden dat ze zijn afgestuurd of werkloos geworden. Bart Staes (Groen) is blij met het sociale signaal dat Europa de wereld instuurt.

De economische kost van het niet deelnemen van jongeren aan de arbeidsmarkt wordt voorzichtig geschat op meer dan 150 miljard euro per jaar. Volgens Eurostat waren in 2011 in Europa 7,5 miljoen jonge mensen van 15 tot en met 24 jaar en nog eens 6,5 miljoen mensen van 25 tot en met 29 jaar buitengesloten van de arbeidsmarkt en het onderwijsstelsel.

Staes: "Groen vraagt al langer dit probleem ernstig te nemen. Als we niet investeren in jongeren, dreigen we een hele generatie te verliezen, en dat kunnen we niet toelaten. Ik ben blij dat vandaag ook de Lidstaten instemden met het voorstel om alle jongeren tot 25 zicht te geven op opleiding, stage of werk. Europa laat zich voor een keer van haar sociale kant zien."

Het Europees parlement keurde - op aangeven van de groene fractie - al in 2009 gelijkaardige voorstellen goed.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?