Persberichten

AA
EP zet eerste stap om handel in blauwvintonijn af te schaffen

Vandaag heeft de milieucommissie van het Europees Parlement in een stemming aangedrongen op het verbieden van de handel in blauwvintonijn. Deze wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen!, is blij met deze uitspraak en hoopt dat de Europese visserijministers deze aanbeveling overnemen.

Staes: "Als we in het huidige tempo doorgaan met het vangen van de blauwvintonijn, dan zijn in 2012 alle voortplantende exemplaren van deze populaire sushi-vis in de Middellandse Zee uitgestorven. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk stoppen met het vangen van deze vis."

CITES

De stemming vond plaats in het kader van CITES, het verdrag waarin de handel in bedreigde dier- en plantsoorten geregeld is. In de resolutie dringt het Europees Parlement aan op het verplaatsen van de blauwvintonijn naar appendix I van het verdrag. Hierdoor wordt de internationale handel in de blauwvintonijn verboden.

Monaco

Het voorstel om de internationale handel in de blauwvintonijn te verbieden is vorig jaar ingebracht door Monaco. Monaco pleit voor een tijdelijke stop op de gereguleerde handel in de blauwvintonijn totdat de vis niet meer met uitsterven bedreigd wordt. Op de volgende CITES-top in maart zal het voorstel van Monaco behandeld worden.

"Ik ga ervan uit dat de Europese ministers van visserij dit signaal van het Europees Parlement serieus nemen en dat ze alles op alles gaan zetten om op de CITES-top ervoor te zorgen dat de blauwvintonijn in Appendix I van het verdrag wordt opgenomen", aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?