Persberichten

AA
EHEC bacterie - Meer Europa nodig inzake voedselveiligheid

De Duitse aanpak van de EHEC-bacterie toont de nood aan voor een betere Europese coördinatie. Groen! Europarlementslid Bart Staes: "Deze bacterie-uitbraak maakt pijnlijk duidelijk dat Europa niet goed voorbereid is op het soort crisissen die betrekking hebben op volksgezondheid, en dat we bovendien geen lessen trekken uit het verleden. Dat is niet alleen problematisch voor de gezondheid van mensen, maar in dit geval ook nog eens erg schadelijk voor de land- en tuinbouwers."

"Het Europese Early Warning systeem en het Rapid Alert hebben gewerkt", besloot Eurocommissaris van Volksgezondheid Dalli deze ochtend na een spoedoverleg gisteren met de Europese ministers van volksgezondheid.
"Dat heel veel consumenten door deze voortijdige (foutieve) informatie hun aankoopgedrag aanpasten en daardoor vele groentenkwekers economische schade lijden, pakt de Commissaris niet aan.", aldus Staes.

Deze epidemie maakt voor Staes een aantal zaken duidelijk: zo is er nood aan meer transparantie. "Wat we al langer vragen aan de voedingssector is de traceerbaarheid van de herkomst van het voedsel. De industrie staat daar niet voor te springen, omdat voedsel vaak heel wat kilometers aflegt en diverse landen passeert. Nochtans hoort deze informatie thuis op de voedeletikettering."

Verder is er nood aan een centrale coördinatie-eenheid, vindt Staes. "In deze situatie moet snel beslist kunnen worden wie bevoegd is, wie verantwoordelijkheid neemt en welke informatie moet verspreid worden. Ook de bron van de besmetting moet zo snel mogelijk opgespoord worden, en daar liep het in Duitsland fout. Gevolg is dat onze Europese groentenkwekers enorme schade hebben opgelopen. Wie zal daarvoor opdraaien?"

Daarom vroeg Staes aan de Commissie om zowel de 27 nationale voedselcontroleprogramma's door te lichten en verbeteringsvoorstellen te doen, als instrumenten ter ondersteuning van de getroffen land- en tuinbouwers te ontwikkelen. Commissaris Dalli gaf aan over mogelijke compensaties deze namiddag een overleg te hebben met Commissaris voor Landbouw Ciolos.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?