Persberichten

AA
Door nep-oplossingen voor te stellen, creëren Europese overheden schijnveiligheid rond terrorisme

Daags voor de informele vergadering van de Europese ministers van binnenlandse zaken over de strijd tegen terrorisme in Riga, blijkt uit een vandaag uitgelekt document dat de Europese Commissie alsnog de privacy van miljoenen Europeanen te grabbel wil gooien. Het document haalt een twee jaar geleden bevroren voorstel uit de koelkast, dat voorziet in het opslaan en uitwisselen van passagiersgegevens (Passenger Name Record — PNR) van alle reizigers. "Dit is geen oplossing voor het voorkomen van aanslagen zoals we die zagen in Parijs of Brussel. Dit is het overboord gooien van burgerlijke vrijheden en privacy onder invloed van angst en terreur. Dat betekent een overwinning voor terroristen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "De uitgelekte plannen maken duidelijk dat de Europese
Commissie dit momentum misbruikt om een oud PNR-voorstel weer op te dienen. De uitgebreide gegevens van iedereen die binnen Europa en vanuit Europa intercontinentaal vliegt, zouden centraal worden opgeslagen voor tenminste vijf jaar. Dit terwijl de aanslagen in Parijs net lieten zien dat het massaal opslaan van data niet helpt om dergelijke terreurdaden te voorkomen. Zoals bekend werden de daders immers al in de gaten gehouden. Het ontbreekt opsporingsdiensten eerder aan mankracht en middelen om data te analyseren en niet aan de data op zich."

Volgens Staes is het nu opnieuw indienen van het PNR-voorstel een blamage voor de democratische besluitvorming: "Het Europees Parlement heeft dit voorstel al eens verworpen in verband met zorgen over fundamentele rechten van burgers. Vorig jaar was er het kristalheldere oordeel van het Europees Hof van Justitie, dat stelde dat massa opslag van data in strijd is met fundamentele rechten van Europese burgers."

Staes: "De Europese ministers moeten in Riga geen stoer en daadkrachtig lijkende maatregelen voorstellen of overnemen, die eigenlijk niet meer doen dan een schijn-veiligheid creëren. Het is niet alleen contraproductief, maar ondermijnt fundamentele rechten van burgers, zonder echt meer veiligheid te garanderen. Bovendien is het organiseren van een enorm digitaal sleepnet met data van iedereen, een verspilling van schaarse middelen. Men zou die middelen beter inzetten in meer capaciteit bij opsporingsdiensten om échte verdachten in de gaten te houden, om gegevens over potentieel gevaarlijke individuen tussen de lidstaten uit te wisselen. Bovendien moet men bij nieuwe beleid vooral investeren in de-radicalisering in scholen en gevangenissen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?