Persberichten

AA
Dioxinecrisis is een onnodige, Europese déjà-vu

Net als tien jaar geleden gesjoemel met vetten in diervoeders een groot aantal landbouwers en consumenten trof, is dat nu opnieuw het geval in Duitsland. "Een onnodige herhaling van feiten, waaruit blijkt dat Europese autoriteiten weinig hebben geleerd van de vorige dioxinecrisis," oordeelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). Staes interpelleerde maandagavond Europees commissaris voor Volksgezondheid John Dalli en deed suggesties.

Staes: "Deze dioxine crisis geeft mij een gevoel van déjà vu. De crisis verloopt bijna identiek als 10 jaar geleden in België. Fraude met vet in veevoer zorgde ook toen voor besmetting van diervoeders, een enorme economische en financiële schade voor landbouwers en een geschokt consumentenvertrouwen."

Het is in de eerste plaats een vorm van ordinaire geldzucht ten koste van algemene belangen, stelt Staes: "Opnieuw toont dit aan de oppervlakte gekomen Duitse voorbeeld aan, dat er in de sector van de handel in gebruikte vetten en oliën, nogal wat actoren rondlopen die de risico's van onzorgvuldig gedrag niet correct inschatten. Of erger nog vanuit een gewetenloze hebzucht bereid zijn fraude te plegen ten nadele van boeren en boerinnen en ten nadele van de gezondheid van consumenten. Dat is uiteraard onaanvaardbaar."

Staes verwelkomt dat de Europese Landbouwraad de dioxinecrisis maandag op de agenda heeft staan en roept de Europese ministers op een "serieuze stresstest van de bestaande wetgeving te doen". Staes: "Net als de stresstest na de ramp met het olieplatform in de Golf van Mexico, waaruit bleek dat de Europese wetgeving niet voldeed, moet nu onderzocht worden of ook in dit dossier Europese regelgeving aangescherpt moet worden."

Staes: "Maar nu al is duidelijk dat er een noodzaak is voor veel meer controle. Bovenop de zelfcontroles in de landbouwsector is er steeds nood aan meer en strengere overheidscontroles door nationale autoriteiten. In België was die verhouding het afgelopen jaar: 176 zelfcontroles tegenover 1350 overheidscontroles. En terecht!"

Volgens Staes moet ook het Europese Voedsel en Veterinair Bureau dat in Ierland gevestigd is, veel meer proactief aanwezig zijn: "Ik begrijp niet dat de FVO de voorbije 10 jaar binnen de EU slechts drie (!) specifieke dioxinecontroles organiseerde. Dat aantal moet opgedreven worden. De strijd tegen dit soort van fraude verdient een grotere prioriteit. Ik roep de Europese Commissie op om terzake het FVO meteen de nodige instructies te geven."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?