Persberichten

AA
Diepzeevisserij wordt (te weinig) aan banden gelegd

Het vissen met enorme trawlers in diepe zee moet aan banden worden gelegd om het mariene leven en kwetsbare ecosystemen te beschermen. Door het uitsterven van visbestanden dicht bij de kusten gaan grote visbedrijven steeds verder weg in diepe waters vissen. Het Europees parlement keurde vandaag een rapport goed dat beperkingen oplegt aan deze diepzee visserij, zij het helaas te weinig. "Daags voor deze stemming kondigde supermarktketen Carrefour aan geleidelijk te stoppen met de verkoop van visproducten afkomstig van dit soort destructieve visserij, wat een belangrijk signaal is," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Staes: "Door het uitsterven van vis dichtbij huis, zijn grote visbedrijven met gesofistikeerde technologie, zwaar gesubsidieerd, dan maar verder weg de zee gaan leegroven. Philippe Germa, directeur bij WWF noemde deze vorm van visserij "crimineel ten aanzien van de biodiversiteit in de zeeën". Het is uiterst belangrijk dat de hele distributieketen en ook consumenten alleen nog duurzaam gevangen vis, met bijvoorbeeld het MSC keurmerk (Marine Stewardship Council) kiezen. Dat is niet dé oplossing, maar het is wel een begin."

Mariene ecosystemen zijn uiterst fragiel. Door de koude en donkere omgeving groeien vissen er extra traag en planten zich ook pas na vele jaren voort. De overbevissing draagt er dus extra snel bij tot het uitsterven van bepaalde soorten simpelweg omdat vissen de tijd niet krijgen zich voort te planten. De omgeving in diepe zee is zeer rijk en divers, maar ook kwetsbaar, zoals bijvoorbeeld koraalriffen. Door er met de grove borstel, in de vorm van boomkor-achtige vistechnieken met sleepnetten over de bodem te schrapen, worden ecosystemen volledig vernield.

De Europese Commissie kwam met een voorstel om eerdere VN-resoluties over dit thema in de praktijk te brengen, aan de hand van enkele eenvoudige principes:
• diepzee soorten moesten op een speciale lijst komen
• vaartuigen die op deze soorten vissen met boomkor-achtige technieken die de bodem beschadigen moesten over twee jaar verdwijnen
• vaartuigen die deze soorten vangen als bijvangst mogen blijven vissen als ze voldoen aan rapportage en controles.

Staes: "De visserij lobby heeft fors gelobbyd om deze principes tegen te houden met als argument dat honderden vissersbedrijven, met name Franse en Spaanse, failliet zouden gaan. Volgens de Europese Commissie zouden slechts een paar dozijn bedrijven alternatieve technieken moeten invoeren. Het is de aloude chantage truck en korte termijn denken, want door te kiezen voor 'business as usual' zullen visbedrijven zichzelf uitschakelen eens de zee leeggevist is. Helaas keurde het Europees Parlement bijvoorbeeld het groene voorstel voor een verbod op visserij dieper dan 600 meter niet goed."

Staes: "In februari keurde het Europees Parlement in een historische stemming nog een belangrijke hervorming van het visserijbeleid goed, dat gebaseerd moest zijn op duurzaamheid en lange termijn overleving van de visserijsector. Maar vandaag gingen vele collegae helaas niet ver genoeg om dat ook in de praktijk gestalte te geven, door diepzeevisserij écht aan banden te leggen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?