Persberichten

AA
De Commissie vergemakkelijkt de toegang tot financiering die de jeugdwerkgelegenheid een boost moet geven
Het Initiatief voor Jeugdwerkgelegenheid van de Europese Commissie dat werd gelanceerd in 2013 en sinds januari 2014 van kracht is, versterkt de strijd tegen jeugdwerkloosheid bij jongeren in regio's met een werkloosheidsgraad hoger dan 25%. Het vandaag gelanceerde voorstel van de Commissie vergemakkelijkt het gebruik van dit initiatief waardoor sneller meer geld zal vrijkomen om de hardst getroffen regio's te helpen. "Een goeie zaak", vindt ook Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, die daar samen met de Europese groenen al langer voor pleitte.

Het Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief werd in 2013 door de Commissie gelanceerd en opgezet als snel interventiemiddel, maar de doorstroming van financiering kwam maar traag op gang. Daarom stelde Commissaris Thyssen vandaag een aanpassing aan het reglement van het Europees Sociaal Fonds voor. Zo zal de voorfinancieringsbijdrage met 30% verhoogd worden. Dat is een primeur.

Bart Staes: "Deze eerste stap van de Commissie is zeer welgekomen, zeker als je weet dat ongeveer 7 miljoen jonge Europeanen niet meer in het onderwijssysteem zitten, geen werk hebben, noch een opleiding volgen. De werkloosheid onder jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 in de EU bedraagt nog steeds 21,7% en ligt dubbel zo hoog als de werkloosheid bij volwassenen."

De bal ligt nu in het kamp van de lidstaten die groen licht moeten geven in de Raad, maar die ook op nationaal niveau zo snel mogelijk werk moeten maken van oplossingen om jongeren aan het werk te krijgen.

Staes: "Het geld beschikbaar maken is een eerste stap. Dat geld ook intelligent en efficiënt inzetten op nationaal niveau is een tweede, maar minstens even belangrijke stap. Enkel zo zullen onze jongeren er de voordelen van merken."
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?